Когато времето започне да се стопля, когато навън е пролетно, първото нещо, за което си помисляме, е голяма купа със зелена салата. Фантазия от маруля, пресен лук и чесън, краставици и… И репички! Никоя себеуважаваща се зелена салата не може да мине без репички!
Извън кръга на шегата, репичките наистина са страхотен зеленчук, който, за съжаление, има само през пролетта, затова трябва да се възползваме максимално от него. Освен че само няколко репички променят изцяло вкуса на салатите, редно е да кажем, че репичките са изключително полезни.
Ето и някои от ползите, които репичките носят на тялото ни:
-
Подобряват храносмилането;
-
Предотвратяват киселини в стомаха;
-
Пречистват бъбреците;
-
Предотвратяват образуване на камъни в бъбреците;
-
Засилват паметта;
-
Стимулират мозъчната дейност;
-
Подобряват зрението;
-
Спомагат за лечение на кашлица;
-
Подобряват здравето на ставите, затова се препоръчват за хора с ревматизъм и артрит;
-
Оказват ефект върху косата и ноктите, като ги правят по-здрави и с блясък;
-
Хидратират кожата и могат да помогнат за намаляване на червени петна върху нея;
-
Спомагат за сваляне на излишни килограми;
-
Имат антибактериални свойства;
-
Богати са на витамин С, А, РР, както и на витамини от В-комплекса;
-
В състава им има още калий и натрий, сяра, калций, желязо, магнезий, фосфор, целулоза, мед, хлор;
-
Съдържат голямо количество фибри;
-
Спомагат за поддържане на добра реология на кръвта в тялото;
-
Повишават количеството кислород в кръвта;
-
Полезни са за черния дроб;
-
Справят се със задържането на течности в организма;
-
Действат благоприятно върху перисталтиката.
Изводът от всички тези неща – репичките са полезни и задължително трябва да ги включваме редовно в менюто си! Разбира се, най-добре е да се ядат сурови, макар че има немалко рецепти, включващи термичната обработка на репичките. Но за да получите максимално от полезните им вещества, хапвайте ги сурови.
Най-лесно е да ги добавяме към пролетните салати, но също така може да пробвате да ги добавите към сутрешното смути.
На фона на всичките тези ползи, които носят репичките на организма ни, те са изключително нискокалорични – съдържат само 14 ккал на 100 г. Всъщност зелената салата е възможно най-нискокалоричната салата, тъй като всички съставки в нея са с възможно най-малко калории – краставиците съдържат 11 ккал на 100 грама, марулята – 14 ккал, а зеленият лук – 30 ккал. Така че хапвайте на воля зелени салати, като само внимавайте с дресинга, който може да ви подведе и да добави няколко излишни калории към менюто.
Да ви е сладко :)