Зелената салата е любима на всички и присъства редовно през пролетта на всяка българска трапеза. Именно затова толкова много обичаме пролетта, защото най-сетне пазарите се изпъстрят с цветни и пресни зеленчуци и плодове.
Освен това, колкото по-топло става навън, толкова по-леки стават трапезите ни. Няма ги вече тежките зимни ястия – минаваме на обилни големи салати и съвсем леки основни.
Колкото и да обичаме зелена салата, в един момент може леко да ни омръзне от нея, затова е добре да я разнообразяваме. От една страна, можем да прибавяме различни зеленчуци към салатата – освен задължително присъстващите маруля, зелен лук, краставица, репички и пресен чесън, можем да добавяме домати, настъргани моркови, прясна тиквичка, настъргано цвекло, царевица, маслини. Можем също да прибавим към салатата консерва с риба тон или накъсано пилешко и така направо да я превърнем в основно. Към зелената салата могат да се прибавят и различни плодове – круши, ябълки, ягоди, портокал. Може да се импровизира с различни комбинации от ядки или сушени плодове, които също подхождат много на зелените салати.
Друг интересен начин за разнообразяване на вкуса на зелената салата е да си поиграем с дресинга. Задължителното овкусяване е сол, мазнина (традиционно с олио, но ако искаме да сме по-здравословни – зехтин, шарлан, ленено масло и т.н.) и киселина (в най-общия случай оцет, но може и лимонов сок). Само че, ако искате да изпратите обикновената зелена салата на следващо ниво, можете да вложите малко фантазия в дресинга и да я превърнете е нещо наистина специално. Ето нашите 5 идеи за страхотен дресинг, подходящ за зелена салата.
Кремообразен дресинг с тахан
Необходими продукти:
-
3-4 с.л. тахан – може да използвате сусамов или комбинация от сусамов и фъстъчен
-
Сокът от половин лимон
-
1 скилидка пресован чесън
-
Сол и пипер на вкус
-
Топла вода, колкото е нужно до получаване на желаната консистенция
Сложете тахана в купа, прибавете лимоновия сок, пресования чесън, солта и пипера. Добавяйте по малко топла вода и разбърквайте с помощта на телена бъркалка до получаване на кремообразен хомогенен дресинг. Можете да си приготвите в по-голямо количество и да съхранявате в хладилник.
Медено-горчичен дресинг
Необходими продукти:
-
2 с.л. зехтин
-
1 с.л. балсамов оцет
-
2 ч.л. мед
-
½ ч.л. горчица
-
Сол на вкус
Всички продукти се разбъркват добре до хомогенизиране. За по-специфичен вкус можете да добавите и съвсем малко светъл соев сос, който ще придаде още по-интересен вкус на салатата. От този дресинг също можете да приготвите в по-голямо количество и да съхранявате в хладилник.
Тръпчив дресинг с хрян
Необходими продукти:
-
3 с.л. кисело мляко
-
1 ч.л. хрян
-
1 ч.л. мед
-
1 ч.л. лимонов сок
-
Сол и черен пипер
Смесете всички продукти заедно, като може според вашия вкус може да намалите или увеличите количеството на хряна. Ако дресингът е станал прекалено тръпчив, прибавете още мед и кисело мляко.
Дресинг с авокадо
Необходими продукти:
-
½ авокадо
-
Сок от половин лайм
-
Сок от половин портокал
-
Сол
Пасирайте всичко в блендер до хомогенна смес. Ако консумирате животински продукти, може да добавите и един жълтък към този дресинг за още по-добър вкус.
Ядков дресинг
Необходими продукти:
-
50 г ядки – предварително накиснати сурови ядки (най-добре кашу)
-
3-4 с.л. портокалов сок
-
3-4 с.л. лимонов сок
-
Сол
Ядките трябва да са предварително накиснати за 6-8 часа. След това се отцеждат и заедно с портокаловия и лимоновия сок се пасират до хомогенност. При нужда може да се добави още малко киселина.
Бонус съвет – към вече готовата зелена салата, овкусена по традиционния начин, добавете просто няколко лъжици кисело мляко и разбъркайте добре. С прибавянето на само един продукт, който всички винаги имаме в хладилниците си, ще получите доста по-различен вкус на салатата.
Надяваме се нашите идеи за дресинги да са ви харесали. Очакваме и вие да споделите вашите идеи. А ако искате да хапвате истински домашни зеленчуци и салатите ви да имат наистина страхотен вкус, не се колебайте да ни пишете.