100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

5 страхотни идеи за дресинг за зелена салата

Зелената салата е любима на всички и присъства редовно през пролетта на всяка българска трапеза. Именно затова толкова много обичаме пролетта, защото най-сетне пазарите се изпъстрят с цветни и пресни зеленчуци и плодове.

Освен това, колкото по-топло става навън, толкова по-леки стават трапезите ни. Няма ги вече тежките зимни ястия – минаваме на обилни големи салати и съвсем леки основни.

Колкото и да обичаме зелена салата, в един момент може леко да ни омръзне от нея, затова е добре да я разнообразяваме. От една страна, можем да прибавяме различни зеленчуци към салатата – освен задължително присъстващите маруля, зелен лук, краставица, репички и пресен чесън, можем да добавяме домати, настъргани моркови, прясна тиквичка, настъргано цвекло, царевица, маслини. Можем също да прибавим към салатата консерва с риба тон или накъсано пилешко и така направо да я превърнем в основно. Към зелената салата могат да се прибавят и различни плодове – круши, ябълки, ягоди, портокал. Може да се импровизира с различни комбинации от ядки или сушени плодове, които също подхождат много на зелените салати.

Друг интересен начин за разнообразяване на вкуса на зелената салата е да си поиграем с дресинга. Задължителното овкусяване е сол, мазнина (традиционно с олио, но ако искаме да сме по-здравословни – зехтин, шарлан, ленено масло и т.н.) и киселина (в най-общия случай оцет, но може и лимонов сок). Само че, ако искате да изпратите обикновената зелена салата на следващо ниво, можете да вложите малко фантазия в дресинга и да я превърнете е нещо наистина специално. Ето нашите 5 идеи за страхотен дресинг, подходящ за зелена салата.

Кремообразен дресинг с тахан

Необходими продукти:

  • 3-4 с.л. тахан – може да използвате сусамов или комбинация от сусамов и фъстъчен

  • Сокът от половин лимон

  • 1 скилидка пресован чесън

  • Сол и пипер на вкус

  • Топла вода, колкото е нужно до получаване на желаната консистенция

Сложете тахана в купа, прибавете лимоновия сок, пресования чесън, солта и пипера. Добавяйте по малко топла вода и разбърквайте с помощта на телена бъркалка до получаване на кремообразен хомогенен дресинг. Можете да си приготвите в по-голямо количество и да съхранявате в хладилник.

Медено-горчичен дресинг

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин

  • 1 с.л. балсамов оцет

  • 2 ч.л. мед

  • ½ ч.л. горчица

  • Сол на вкус

Всички продукти се разбъркват добре до хомогенизиране. За по-специфичен вкус можете да добавите и съвсем малко светъл соев сос, който ще придаде още по-интересен вкус на салатата. От този дресинг също можете да приготвите в по-голямо количество и да съхранявате в хладилник.

Тръпчив дресинг с хрян

Необходими продукти:

  • 3 с.л. кисело мляко

  • 1 ч.л. хрян

  • 1 ч.л. мед

  • 1 ч.л. лимонов сок

  • Сол и черен пипер

Смесете всички продукти заедно, като може според вашия вкус може да намалите или увеличите количеството на хряна. Ако дресингът е станал прекалено тръпчив, прибавете още мед и кисело мляко.

Дресинг с авокадо

Необходими продукти:

  • ½ авокадо

  • Сок от половин лайм

  • Сок от половин портокал

  • Сол

Пасирайте всичко в блендер до хомогенна смес. Ако консумирате животински продукти, може да добавите и един жълтък към този дресинг за още по-добър вкус.


 

Ядков дресинг

Необходими продукти:

  • 50 г ядки – предварително накиснати сурови ядки (най-добре кашу)

  • 3-4 с.л. портокалов сок

  • 3-4 с.л. лимонов сок

  • Сол

Ядките трябва да са предварително накиснати за 6-8 часа. След това се отцеждат и заедно с портокаловия и лимоновия сок се пасират до хомогенност. При нужда може да се добави още малко киселина.

Бонус съвет – към вече готовата зелена салата, овкусена по традиционния начин, добавете просто няколко лъжици кисело мляко и разбъркайте добре. С прибавянето на само един продукт, който всички винаги имаме в хладилниците си, ще получите доста по-различен вкус на салатата.

Надяваме се нашите идеи за дресинги да са ви харесали. Очакваме и вие да споделите вашите идеи. А ако искате да хапвате истински домашни зеленчуци и салатите ви да имат наистина страхотен вкус, не се колебайте да ни пишете.


 

 

Полезни съвети

Бланширане на зелени зеленчуци

Бланширането е най-добрият метод за обработка на зеленчуци. Пролетното време е любимо на шеф-готвачите, просто защото необходимостта от термична обработка намалява, за сметка на нарастващото разнообразие на сезонните продукти.   Всеки професионалист ще потвърди, че, колкото по-дълго се готви един свеж продукт, било то плод, зеленчук или подправка, толкова пове...

Честит Гергьовден, честит Ден на храбростта!

Първо, честит имен ден на всички, които носят това силно име! С лекота да сте такива, каквито името ви го изисква и нека делата ви вървят пред имената. И разбира се, честите Ден на храбростта и Българската армия. Ние не сме крайни традиционалисти и обичаме да пречупваме традиционните празници през нашата си призма.  Затова в Деня на храбростта искаме да поздра...