100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често.

Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него.

На първо място хрянът има силно антиоксидантно свойство. Антиоксидантите действат благоприятно на организма, като унищожават свободните радикали от организма – токсини, тежки метали, токсични съединения, които отделят оксиди и застрашават организма. По този начин антиоксидантите предпазват от тежки болести, включително и от рак.

Другото полезно свойство на хряна е, че подпомага на дейността на храносмилателната система, тъй като летливите вещества в хряна стимулират отделянето на слюнка и по този начин стимулират храносмилателните ензими.

Хрянът има още и антисептично свойство. Тоест, хрянът унищожава паразитите и бактериите в организма. Консумирайки хрян, се предпазваме от инфекции и болести и подсилваме имунната си система.

Още едно плюс за хряна е неговото спазмалитично действие върху организма. Хапвайки хрян, намаляваме болките, ако изпитваме такива. Всички тези свойства на хряна го правят един изключително полезен продукт, който трябва да консумираме по-често, макар и лютивичкия му вкус.

Освен всички ползи трябва да ви кажем и за рисковете, които крие консумацията на хрян. Когато режете или стържете хрян, избягвайте контакт с лицето и най-вече очите, защото може да причини възпаление на кожата.

Ако имате по-чувствителна кожа, не рискувайте, а слагайте кухненски ръкавици, когато режете хрян.

Хрянът не трябва да се консумира от:

  • Деца, по-малки от 4-годишна възраст;

  • Бременни и кърмещи могат да консумират, но в малки количества;

  • Хора, които имат проблеми с бъбреците, тъй като хрянът има диуретични свойства.

Ако вече сме ви убедили, че трябва да консумирате хрян, то нека да ви кажем и как да го избирате и съхранявате хряна.

Избирайте корени, които не са наранени и омекнали. По-добре е да купувате по-малки коренчета хрян. Пресният хрян е твърд и има свеж вид. Ако връхчетата на корените са пораснали, това също е знак, че хрянът е постоял известно време в магазина.

Когато купите пресен хрян, съхранявайте в хартиен плик в хладилника. Ако сте се запасили с повече количество, можете да го нарежете и замразите във фризер – така ще си имате за по-дълъг период.  

Полезни съвети

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...

Българските зимни празници и обичаи

С идването на зимата, първите снежинки и мразовит въздух неизменно носят аромата на наближаващите празници. Та кой не очаква с нетърпение Коледа и Нова Година? От векове насам тези дни са били най-скъпи, приятни и весели: пищни гощавки, семейни събирания, добро настроение и много пожелания за късмет и благополучие. Преди всеки празник цялата рода се е събирала и, в трепетно очакване и веселие,...