Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често.
Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него.
На първо място хрянът има силно антиоксидантно свойство. Антиоксидантите действат благоприятно на организма, като унищожават свободните радикали от организма – токсини, тежки метали, токсични съединения, които отделят оксиди и застрашават организма. По този начин антиоксидантите предпазват от тежки болести, включително и от рак.
Другото полезно свойство на хряна е, че подпомага на дейността на храносмилателната система, тъй като летливите вещества в хряна стимулират отделянето на слюнка и по този начин стимулират храносмилателните ензими.
Хрянът има още и антисептично свойство. Тоест, хрянът унищожава паразитите и бактериите в организма. Консумирайки хрян, се предпазваме от инфекции и болести и подсилваме имунната си система.
Още едно плюс за хряна е неговото спазмалитично действие върху организма. Хапвайки хрян, намаляваме болките, ако изпитваме такива. Всички тези свойства на хряна го правят един изключително полезен продукт, който трябва да консумираме по-често, макар и лютивичкия му вкус.
Освен всички ползи трябва да ви кажем и за рисковете, които крие консумацията на хрян. Когато режете или стържете хрян, избягвайте контакт с лицето и най-вече очите, защото може да причини възпаление на кожата.
Ако имате по-чувствителна кожа, не рискувайте, а слагайте кухненски ръкавици, когато режете хрян.
Хрянът не трябва да се консумира от:
-
Деца, по-малки от 4-годишна възраст;
-
Бременни и кърмещи могат да консумират, но в малки количества;
-
Хора, които имат проблеми с бъбреците, тъй като хрянът има диуретични свойства.
Ако вече сме ви убедили, че трябва да консумирате хрян, то нека да ви кажем и как да го избирате и съхранявате хряна.
Избирайте корени, които не са наранени и омекнали. По-добре е да купувате по-малки коренчета хрян. Пресният хрян е твърд и има свеж вид. Ако връхчетата на корените са пораснали, това също е знак, че хрянът е постоял известно време в магазина.
Когато купите пресен хрян, съхранявайте в хартиен плик в хладилника. Ако сте се запасили с повече количество, можете да го нарежете и замразите във фризер – така ще си имате за по-дълъг период.