100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле!

В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви листа. И това е похвално, тъй като киселото зеле е сред най-полезните сезонни храни.

То е бедно на въглехидрати и мазнини и богато на витамин С, В6 и микроелементи като цинк, магнезий, желязо и калий. Това го прави една от най-полезните храни на зимата, която е добре да присъства по-често на трапезата ни.

Киселото зеле е добре познато и с благотворното си влияние върху стомаха и червата, което е заслуга на млечно-киселите бактерии в него. Те действат противомикробно на чревната флора и влияят положително върху чревните бактерии. От друга страна зелевият сок е познато от древността лекарство срещу махмурлук, така типичен в коледно-новогодишния сезон.

Сред всичките качества на киселото зеле не може да не се спомене и високото ниво на Lactobacillus plantarum – бактерии, подсилващи имунната система и подтискащи развитието на ешерехия коли и кандида в организма.

С киселото зеле обаче трябва да внимават хора, страдащи от хипертония и камъни в бъбреците. Те могат да го консумират, но без да прекаляват или иначе казано – до 200 г на ден. В това количество кисело зеле се съдържат 50% от препоръчителната дневна доза витамин С.

Иначе в 100 г кисело зеле има:

Калории (kcal): 18
Общо мазнини: 0,1 g
Холестерол 0 mg
Натрий 661 mg
Калий 170 mg
Общо въглехидрати 4,3 g
Белтъчини 0,9 g
Магнезий: 13 mg
Желязо: 1,5 mg
Калций: 30 mg
Витамин В6: 0,1 mg

За да се запазят полезните вещества на киселото зеле, то не трябва да се мие преди употреба. Ако пък искате да имате розово кисело зеле, то още когато го слагате в бидони, добавете червено цвекло.

Киселото зеле може да се хапва сурово, варено, печено на фурна или сготвено както прецените за добре. Консумирайте с наслада и мярка, и не забравяйте, че саламурата от киселото зеле е най-ефикасният лек срещу празничен махмурлук и главоболие.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Българските зимни празници и обичаи

С идването на зимата, първите снежинки и мразовит въздух неизменно носят аромата на наближаващите празници. Та кой не очаква с нетърпение Коледа и Нова Година? От векове насам тези дни са били най-скъпи, приятни и весели: пищни гощавки, семейни събирания, добро настроение и много пожелания за късмет и благополучие. Преди всеки празник цялата рода се е събирала и, в трепетно очакване и веселие,...