Тиквичките са от онзи тип зеленчуци, които поради неугледния външен вид, понякога пренебрегваме, но всъщност под зелената кора се крие мощен зеленчук с чудесни качества. Добре узрялата тиквичка (научи коя е тя - тук) съдържа много калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамини A, C, B1 и B2, както и много органични киселини. В същото време за 100 грама тиквички се падат едва 21 калории, което ги прави изключително диетични.
Тиквичката има малко захар, което я прави подходяща и за хора болни от захарен диабет, а ниското ниво на целуоза пък я прави идеална за хора с проблеми в храносмилателните органи. Разбира се, при правилно приготвяне, защото ако я изпържите ще убиете здравословния ѝ ефект.
Този страхотен зеленчук прочиства организма, омекотява запека и помага за изчистването на токсините от червата, без да ги дразни. Много подходящ и за хора със заболявания на бъбреците, бъбречнни камъни и пясъци, поради липсата на оксалова киселина.
Според някои проучвания, тиквичките, като мощен антиоксидант се борят с оксидативния стрес, който е сочен за причина за някои различни видове рак.
Помагат за зрението, благодерние на витамин А, а чисто естетически могат да изчистят и торбичките под очите ви. Те се появяват вследствие от задържане на вода в организма.
Калият и магнезият играят важна роля в понижаването на кръвното налягане и затова тиквичките са препоръчвани и на страдащите от сърдечно-съдови заболявания.
Друго полезно свойство и тук ще ви изненадаме доста, е че тиквичките успокояват нервите. Да, точно така! А в допълнение към това имат благотворно влияние върху кожата и косата.
А кои са най-добрите тиквички, може да прочетете в статията ни по темата - Тиквичките - митове, легенди или кой е правилният размер?