100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Тиквичките - митове, легенди или кой е правилният размер?

Както вече знаете, на тиквичките им дойде времето и нашите клиенти вече имаха шанса да опитат от нашите. Смеем да твърдим, че станаха страхотни и засега обратната ни връзка е точно такава. Вкусни, сочни и полезни.

В интернет обаче се въртят доста митове и легенди по отношение на "правилния размер" за тиквичките - колко големи трябва да са, какъв цвят и ако не ги спазим, край! Когато прочетем някоя от десетките копи-пейстнати статии в различните сайтове за рецепти и храна, оставаме с впечатление, че на пазар се ходи с рулетка. И почваме да мерим - ако тиквичката е над 12 см. дължина - не става!

Бързаме да развенчаем тези митове и легенди, защото от години произвеждаме тиквички и смеем да твърдим, че сме доста добре запознати не само с методите на отглеждане, но и ползите от тях в различните етапи на развитие. 

Първият мит - трябва да купувате тиквичките докато още са зелени. Това изобщо не е вярно. Тиквичката достига пълна зрялост тогава, когато си смени цвета. Ако си купите още зелена тиквичка, тя пак ще бъде вкусна, вероятно ще бъде по-лесна за пържене, но в никакъв случай няма да бъде по-полезна. Защото младата тиквичка съдържа едва 20% от необходимите полезни вещества, които предстои да натрупа.

Има четири вида тиквички, като всички при достигане на зрялост избеляват. И всъщност най-полезни са тогава, когато изсветлят, защото тогава вече са събрали всички полезни вещества

Вторият мит - големите тиквички и тези със семки не са хубави. Един от показателите за зрелостта на тиквичката са именно семките. Тиквичка без семки най-просто казано е недозряла. Тя още не е събрала нужните вещества. Истински зрялата тиквичка вече има семки

Като време, на една тиквичка са ѝ нужни минимум 4-5 дни, за да достигне зрялост. И в масовия случай тя е доста по-голяма от 12-те сантиметра, които срещнахме в интернет.

С други думи - няма лошо, ако предпочитате малки тиквички. Да, те са малко по-лесни за приготвяне. Но ако искате наистина зрели и полезни тиквички, тогава е добре да се насочите към среден и по-голям размер.

Не се страхувайте от семките и не се страхувайте от големината. Те са на ваша страна. А и има страхотни рецепти за големи тиквички. Съвсем скоро ще ви споледим една с бира... :)

Запалихме ли ви любопитството?


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...