Около любимите ни краставици има някои факти и особености, които може би не сте знаели. След като се запознахте с полезните им качества, надяваме се, ще ви е интересно да научите и някои по-любопитни и недотам известни факти за така обичания от нас зеленчук.
Като казахме зеленчук, да започнем оттам, че краставицата (както и доматът) всъщност е плод – има характеристиките на плод – сочен вътрешен слой и твърд външен, както тиквата, пъпеша и динята. В кулинарията, разбира се, основно се използва като зеленчук.
Не е така обаче в Иран – там я възприемат като плод и я сервират на трапезата със сладки неща и под форма на десерти. Звучи ви странно и нетрадиционно? Тогава, чуйте това. На ежегодния панаир в Минесота, където се предлагат какви ли не вкусни лакомства и изкушения, най-продаваният и „вървежен“ продукт са пържени краставици, потопени в шоколад. Ето това вече е странно!
Краставицата е една от най-старите храни в света – използва се за храна от повече от 6000 години. Смята се, че родината й е Индия. Много по-късно, по време на Великите географски открития, Христофор Колумб я открива и пренася в Хаити (1494 г.) и тогава започва разпространението й в новия свят.
Най-тежката краставица в света е отгледана от британеца Дейвид Томас през 2015г. Рекордният зеленчук тежал 12,9 кг. Това са доооста шопски салати.
Освен най-тежка в Книгата на Гинес има и рекорд за най-дълга краставица. Той принадлеи на фермера Йен Нил от Уелс. Чудите се колко била дълга – скромните 107 см. Ако имате 5-6 годишно дете около себе си, погледнете го и си представете, че тази краставица е била висока, колкото него. Рекордът е поставен през 2011г.
Докато сме на тема рекорди, най-голямото световно производство на краставици е отбелязано през 2010 години. През тази година то достига до 57,5 милиона тона. Не много учудващ факт е, че 40,7 милиона тона от тези краставици са с произход Китай.
Интересен е произходът на думата „краставица“ – идва от гръцки и означава „незрял“. Това име може би идва от зеления цвят на зеленчука или от твърдостта му.
Нещо, което е специфично за краставицата – изключително голяма разлика между външната и вътрешната температура на зеленчука. Тази амплитуда може да достигне до 20 градуса.
Ако имате път към Япония, там може да опита пепси-кола с вкус на краставица. Или пък да не опитвате ☺
Без да обясняваме подробно, само ще споменем, че краставицата действа като естествена виагра. Причина за това е аминокиселината цитрулин, която се съдържа в краставицата.
Знаете ли, че котките ги е страх от краставици. Ако не сте гледали, пуснете си клипчета в различните платформи и ще видите как котките буквално тичат като гонени от куче или се качват на най-високото място само при вида на зеленчука. Чудите се защо? И ние се зачудихме – учените обаче са успели да намерят отговор и на този въпрос. Проблемът се дължи във формата на краставицата. Котките я виждат като змия и я възприемат като пълзяща заплаха в режим на изчакване.
Е, след всичката тази информация, вече ще сте по-компетентни, когато някой ненадейно отвори темата и ще имате много факти в ръкава си, с които да впечатлите околните.