100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Краставиците и техните безброй полезни свойства

 

Краставиците са едни от най-разпространените зеленчуци не само у нас, но и по света. Нареждат се на 4-то място след доматите, лука и зелето. Това се дължи не само на вкусовите качества на краставиците, но и на безбройните им полезни свойства.

Както всички знаем, краставиците съдържат огромно количество вода – 95-96% от състава им е вода. Това само по себе си означава, че те са изключително добър хидратант. Освен това обаче краставиците съдържат витамини, минерали и други важни за организма ни микроелементи, което ги превръща в суперхрана.

Богати са на витамин К, витамини от В-комплекса, витамин С, витамин А, мед, калий и манган. Не е за подценяване и фактът, че съдържат голямо количество фибри, съсредоточени най-вече в кората. В кората се съдържа и силициев двуокис, който е част от съединителната тъкан, затова консумацията на краставици подсилва костите, сухожилията, мускулите, връзките и хрущялите. Това вещество заедно с витамин К действат изключително благоприятно на костите – стимулира се деленето на костни клетки, от което скелетът става по-здрав и издръжлив. Консумацията на краставици предпазва от остеопороза. Съдържат и незаменими поли-феноли, които намаляват риска от хронични болести.

Благодарение на високото съдържание на вода, голямото количество фибри, малкото калории и никакви мазнини, краставиците са отличен помощник в борбата с излишните килограми и се препоръчват при абсолютно всички диети и хранителни режими.

Съдържат и незаменими поли-феноли, които намаляват риска от хронични болести. Едни от тези поли-феноли са веществата лигнани, които имат действие върху раковите клетки – потискат растежа и предотвратяват образуване на рак на гърдата, яйчниците, матката и простатата.

Освен витамин С краставиците съдържат и още много други антиоксиданти, които подсилват имунната система и я предпазват. Редовната консумация на краставици подпомага и храносмилателната система заради високото съдържание на вода и фибри. Забързват метаболизма и спомагат дейността на храносмилателния тракт. Могат да облекчат и киселинен рефлукс, тъй като балансира киселинността в тялото. Краставиците подобряват обработването на електролитите в тялото и нормализират водно-солевия баланс.

Краставиците се грижат и за сърдечно-съдовата система. Високото съдържание на магнезий , калий и натрий спомага за регулиране на кръвното налягане. Затова краставиците са подходящи за хора, страдащи от високо кръвно налягане или предразположени към болести на сърцето.

Важно е да кажем, че краставиците имат тонизиращ ефект и освен това ни помагат в борбата със стреса. Заради витамин В, поддържат добрия ни тонус , намаляват чувството за безпокойство и действат успокояващо на нервната система.

Полезна е за хора, страдащи от подагра, тъй като намалява количеството пикочна киселина. Предотвратяват образуване на артрит и облекчават болките при хора, страдащи от артрит.

И освен всичко друго краставиците предпазват и мозъка и се грижат за доброто му здраве. Това се дължи на флаванола фисетин, който подобрява паметта, предпазва нервните клетки от увреждане, предотвратява Алцхаймер.

Могат да се използват срещу диабет и при проблеми с бъбреците. Благодарение на всичките им полезни вещества краставиците действат благоприятно и на кожата, косата и ноктите, като ги заздравяват и предпазват и предпазват от стареене.

Някои от по-интересните свойства на суперкраставиците са, че подобряват лошия дъх и ни избавят от махмурлук. Имат роля и при проблеми със зъбите и венците

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...