100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Аспержите – неподозиран източник на здраве

Аспержите са продукт, който не използваме всекидневно в менюто си, може би защото не сме свикнали до толкова с него. Едва ли някой от нас в детството си е хапвал аспержи на салата или за гарнитура. Но като малки не сме яли и нахут, и киноа, и елда, а сега сме до болка свикнали с тях. Така че, защо да не свикнем и с аспержите?

Сега ще се опитаме да ви разкрием колко точно ползи за тялото ни има в тези странни зелени пръчици, а пък вие ни кажете дали няма да се замислите да ги включвате по-често в менюто си.

Поднасяме ви този материал точно сега, защото аспержите са пролетен зеленчук и точно сега им е сезонът. Да, в големите хипермаркети ги има целогодишно, но сега е най-големият шанс да попаднете на пресни и свежи такива.

  1. Аспержите са един от малкото зеленчуци, съдържащи инулин. Инулинът е храна на добрите бактерии, населяващи дебелото черво. За да поддържаме добро здраве, трябва да храним добрите бактерии, за да им позволяваме да се преборят с лошите и именно добрите да преобладават. Защото, ако в червата ни няма достатъчно добри бактерии, то има много лоши – те водят до гъбички, проблеми с храносмилателната система и с перисталтиката. Затова за поддържане на добър баланс, задължително трябва да си набавяме храни с достатъчно количество инулин в тях.

  2. Аспержите спомагат за балансиране на нивата на инсулин в организма. Поддържайки добри нива на инсулин в организма, можем да предотвратим диабет.

  3. Аспержите са богати на определени минерали, което ги прави естествен и особено ефективен диуретик. По този начин се поддържа здравето на бъбреците и се предотвратяват образувания като камъни или песъчинки. Предотвратяват още инфекции на пикочния мехур и пикочните пътища. Освен това организмът се пречиства и освобождава от токсините.

  4. Аспержите съдържат още и фолиева киселина. Както всички знаем, тя е особено важна по време на бременност и особено в ранните етапи. Фолиевата киселина намалява риска от вродени дефекти и помага на нервната система на бебето да се развива правилно.

  5. Освен това консумацията на аспержи стимулира производството на мляко при кърмачките, което е особено важно за правилния растеж на новороденото.

  6. Аспержите са полезни за сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Редовната консумация на аспержи може да намали нивата на високо кръвно и да предпази от сърдечни удари.

  7. Още едно преимущество на аспержите е успешното им въздействие върху нивата на холестерола – намаляват лошия холестерол и увеличават добрия.

  8. Аспержите се борят с депресия и поддържат тонуса на тялото, както и доброто настроение. Те носят енергия на тялото и се борят с хроничната умора. Успешно могат да се справят и с пролетната умора и апатия, която ни наляга по това време на годината.

  9. Аспержите са на едно от първите места в списъка на алкални храни и поддържат цялостно баланса в организма.

  10. Доказано е, че притежават антиракови действия, като се борят със свободните радикали в организма. По този начин могат да предотвратят туморни образувания, особено рак на белия дроб.

  11. Полезни са косата, кожата и ноктите – стимулират растежа на косата и дори могат да предотвратят оплешивяване.

  12. На последно място, но не по важност – аспержите са отличен афродизиак и повишават либидото.

Дадохме ви 12 основателни причини да включвате по-често аспержи в менюто си. А съвсем скоро ви показахме и една страхотна рецепта за тях – Аспержи с лек дресинг. Ако вие имате любими рецепти с аспержи, не се колебайте да ни ги изпратите.  

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...