Аспержите са едни от онези продукти, за които знаем, че съществуват на пазара, знаем, че са полезни, виждаме ги често по филмите или в рецепти в интернет, но рядко приготвяме. У нас аспержите определено не се радват на голяма почит, но време е да променим това. Тази рецепта е отлична за сервиране като топла салата или чудесна лека гарнитура към месо – за тези от нас, които искат да намалят въглехидратите в менюто си.
Продукти за 3-4 порции:
-
1 връзка апсержи
-
Зехтин, сол, пипер
За дресинга:
-
1 ч.л. дижонска горчица
-
1 ч.л. балсамов оцет
-
2 с.л. зехтин
-
Няколко листенца прясна мащерка, нарязани на ситно
-
½ лук шалот, нарязан на ситно
-
Няколко капки прясно изцеден лимонов сок
-
1 скилидка пресован чесън – по избор
-
Кора от лимон
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете аспержите – трябва да махнете крайната им твърда част. За тези от вас, които не са почиствали аспержите досега, частта, която трябва да се махне, е дълга около 3-4 см.
След това сложете аспержите в тиган със загрята мазнина. Гответе ги на един ред, така че всичките да получат равномерен златист загар. Внимавайте да не ги пресготвите.
За дресинга смесете всички подправки в купичка и разбъркайте добре. Сложете аспержите в правоъгълна чиния или плато и отгоре полейте с дресинга. За свежест – настържете малко кора от лимон.