100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Zelka.bg съветва - как се съхранява целина

Целината е много масов продукт в България и има своите доказани полезни качества. Но както с повечето продукти, понякога при готвене остават количества, които са проблеми за съхранение. И в доста от тези случаи се стига до разваляне и съответно изхвърляне на останалото количество - нещо, което никой не обича да прави.

Ние също мразим да изхвърляме храна. Нищо не отива в боклука. Затворили сме изцяло производствения си кръг и храним животните ни с продукцията, която по една или друга причина не можем да реализираме. Така е и в дома ни. Прилагаме различни трикове, за да удължим живота на всеки зеленчук.

Затова днес ще споделим един малък трик - как да съхраним целина повече време. 

Всъщност е много лесно. Опаковайте целина в алуминиево фолио (готварско). Причината целината да се разваля бързо е в отделяния от нея етилен - вещество, което води до разлагане на зеленчука. Ако сложите целината в торбичка от пластмаса, тя ще задържи етилена вътре и това само ще ускори процеса на разваляне. С алуминиевото фолио обаче нещата не стоят така.

След всяка употреба на целината я опаковайте в ново фолио. Опаковането винаги трябва да е максимално стегнато. Ако фолиото се зацапа, също трябва да го смените с ново.

Дръжте опакованата целина в най-долния шкаф в хладилника. Важно е да знаете, че този метод ще удължи живота на целината с три-четири седмици, но не и повече. След това тя започва да се разваля и трябва да бъде извхърлена.

Ще познаете, че се разваля по това, че започва да избелява, в средата става куха, тъй като листата започват да се отделят едно от друго.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...