Защо картофите понякога започват да имат зеленикав оттенък на кората си? Запитвали ли сте се?
За тези от вас, които не знаят отговора на този въпрос, ето го и него.
Картофите съдържат два естествени алкалоида – соланин и чаконин. В 125 грама картофи се съдържат от 2 до 15 милиграма от тези алкалоиди.
Ако нивата на тези алкалоиди са повече от това, може да дадат горчив вкус на картофа и да доведат до проблеми с храносмилането. Ако степента им е прекомерна, тогава има реална опасност за живота, но случаите наистина са редки.
Пришпореният растеж на картофа и излагането му на пряка светлина за дълго време, може да доведе до скачане на нивата на тези алкалоиди и то много скоростно.
Светлината също може да доведе до насищане с хлорофил в кората на картофа, а това автоматично води до позеленяването на кората му.
youtube.com
И накрая – ако се чудите дали може да се консумират картофи със следи от позеленяване на кората, отговорът е да, може. Но задължително трябва да се обелят добре, включително и онези части от вътрешността на картофа, които имат следи от позеленяване.
Ако забележите, че зеленият цвят е проникнал твърде на дълбоко, тогава определено е добре да го хвърлите.