100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Защо да ядем по 1 ябълка всеки ден?

Всички знаем колко са полезни ябълките. 

И на малки, и на големи е известна поговорката "Една ябълка на ден пази докторът далеч от мен". Но защо?

Кое в тях ги прави толкова полезни и незаменими? 

На първо място ябълките са чудесни, защото са богати на много фибри. Една ябълка с кора има 4-5 г фибри, а без кора - 2-3 г. При всички случаи фибрите са много важни за поддържане на добър метаболизъм.

Освен това фибрите помагат за поддържане на добрия холестерол и за редуциране на лошия. Поддържат дейността на цялата храносмилателна система, поддържат стомаха и червата.

Фибрите прочистват организма от натрупаните в него отрови и токсини. Затова и на работници с тежки метали се препоръчва да приемат пектин, който основно се извлича от ябълки.

Ябълките могат да предотвратят рак (най-вече - рак на простатата, на дебелото черво и на черния дроб, както и рак на гърдата), тъй като съдържат флаваноиди, които спират растежа на раковите клетки.

Ежедневната консумация на ябълки може да предотврати болестта на Алцхаймер, тъй като в кората им се съдържа кварцетин.

Срещу хипертония, холестерол и инсулт - консумирайте всеки ден поне по 1 ябълка. Това, разбира се, се дължи на фибрите в тях.

Ябълките са много богати и на антиоксиданти. Консумацията на ябълки повишава издръжливостта на тялото и мускулите.

Освен това ябълките са верен помощник в борбата с килограмите и намаляването на телесните мазнини. 

Ябълките укрепват костите и съответно предотвратяват остеопорозата. Не само костите, ябълките укрепват и паметта.

Ябълките се грижат и за зъбите ни - почистват ги и ги правят по-бели. Консумацията на ябълки е полезна и за зрението ни - засилва го и предотратява от болести. Особено полезни са при кокоша слепота. 

Трябват ли ви още доводи, за да хапвате всеки ден по една ябълка?

Изводът е - ябълките наистина са незаменими заради богатото си съдържание на минерали и витамини. 

Не само пресните ябълки са полезни - ако искате да разнообразявате ябълкото си меню може да пиете чай от ябълки или да ги хапвате печени. И по двата начина са супер полезни.

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...