100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Защо черният бъз е супер билка!

 

Супер билка
Мощен елексир
Вълшебен плод
Чудото на народната медицина

Всички тези названия са малка част от суперлативите, с които е описван черният бъз и то напълно заслужено.

Всички сме виждали храстите бъз, характеризиращи с бели цветове и черни плодчета. Въпреки че наброява повече от 30 разновидности, у нас виреят три вида – черен, червен и тревист (бъзак) бъз. Най-известен и обичан заради своите вкусови и здравословни качества е черният, наричан още свирчовина.

Преди всичко останало обаче, е важно да се каже, че недоузрелите плодове на бъза са отровни, поради високото съдържание на самбуцин и самбунигрин. Затова ако сте решили сами да си наберете бъзов плод за консумация, внимавайте.

По нашите географски ширини от цветовете и плодовете на черния бъз се приготвя сироп в силен разтвор, който после се разрежда и пие. На сока се приписват всевъзможни чудодейни свойства – от справяне с всички видове кашлица, през разширени вени и хемороиди до лечение на рак. Вярва се още, че сокът от свирчовина подсилва имунитета, действа добре срещу гастрит и проблеми с щитовидната жлеза и дори работи като отслабващо средство.

Истината е, че черният бъз е изключително богат на витамин С. Това автоматично го прави верен съюзник срещу настинки и скорбут, а също така помага за подобряване здравословното състояние на пушачи, с благотворното си влияние върху горните дихателни пътища, гласните струни и богатото съдържание на витамини и минерали.

И за да добиете по-ясна представа за полезните качества на растението, ето подробна разбивка:
В 100 г плод от бъз се съдържат:
73 калории
0,5 г мазнини
18.4 г въглехидрати
0,66 г протеини
79.8 вода

И минерали:
Желязо 1.6 мг
Калий 280 мг
Калций 38 мг
Магнезий 5 мг
Натрий 6 мг
Селен 0.6 мкг
Фосфор 39 мг
Цинк 0.11 мг

И витамини:
Витамин A600 IU
Витамин B1 0.07 мг
Витамин B2 (Рибофлавин) 0.06 мг
Витамин B2 (Ниацин) 0.5 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина) 0.14 мг
Витамин B6 (Пиридоксин) 0.23 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина) 6 мкг

 

Ако всички тези цифри ви се струват объркващи, то нека обобщим – сокът от бъз е това, от което организмът ви има нужда (особено през студените месеци), за да си набавя нужната дневна доза полезни вещества.

Разбира се, свирчолината не е пенкилер и няма да разреши с магическа пръчка здравословните ви проблеми, нито пък може да бъде заместител на правилното и питателно хранене, но е чудесен вариант за ободряваща напитка.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...