100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Задължителни храни за Бъдни вечер

Със сигурност вече сте решили какво ще приготвяте за празничната трапеза на Бъдни вечер.

 

Това е един от най-хубавите дни, тъй като цялото семейство се събира около трапезата. Тези, които не са постили по време на Коледния пост, задължително спазват традицията и на Бъдни вечер хапват само постно.

 

Знаете, че ястията трябва да са 7, 9 или 11. Знаете, че трябва да са постни. 

 

Всяко семейство има традиции за това, какво приготвя за празника, но ние ще ви кажем кои са онези продукти/ястия, които абсолютно задължително трябва да присъстват на масата и защо.

 

Не забравяйте, че преди да седнете да вечеряте, трябва да сложите всичко на масата, защото по време на вечерята на се става от масата. Ако все пак се наложи някой да стане, той трябва да върви приведен.

 

Също така трапезата от Бъдни вечер не се прибира чак до следващата сутрин. Не забравяйте, че се пали и Бъдник, който трябва да гори по време на цялата вечеря. 

 

Има поверие, че колкото повече са приготвените ястия, толкова по-добра ще бъде следващата година.

 

Най-задължителното е постната питка. Тя трябва да бъде в кръгла форма, за да символизира слънцето. Жените, които ще се женят през тази година, не бива да месят тесто за питка, за да не изнесат плодородието от дома. 

 

Традиция е питката да се слага върху жито - то е символ на плодородие и богатство.

 

В питката се слага паричка и тя се разчупва задължително от най-възрастния. Първото парче остава за Богородица, останалите се раздават на членовете от семейството, като се започва от най-големия. Оставя се парче и за къщата, и за животните.

 

При когото е парата, той ще е най-големият късметлия. Ако парата е в първото парче за Богородица, годината ще е добра за всички.

 

На трапезата задължително трябва да има купа с пресни или сушени плодове. Те също символизират плодородие. От сушените плодове няколко дни по-рано се приготвя ошав ( на някои места - още на Игнажден).

 

wikipedia.org

Задължително трябва да има орехи, които се наричат на всеки член от семейството. Орехите се разчупват и от това, дали ядката е цяла, или не, зависи каква ще е предстоящата година. 

Друго поверие гласи, че в 4-те ъгъла на стаята трябва да се постави по 1 орех - за 4-те краища на света.

На трапезата задължително трябва да има храни, които набъбват - боб, леща, ориз, булгур, пуканки. Вие избирате кое от тези ястия да сложите. Традиционни са пълнени сухи чушки с боб или постни зелеви сарми с ориз, но дори да направите ваша импровизация, важното е ястието да е постно и да присъства един от тези продукти.

На масата задължително трябва да сложите чесън. Неговото значение е ритуално - той предпазва от зло и болести. 

Още нещо, което не бива да пропускате, е солта. Старите хора казват, че не може къща без сол и там, където свърши солта, започват болестите, затова задължително сложете малка паничка със сол.

 

Важно е на трапезата да има нещо сладко, за да е сладък животът през Новата година. Традиционно се приготвя тиквеник или печена тиква с мед. Медът е символ на мъдростта, така че може да сложите и малка паничка с мед на масата.

 

Една идея от нас - в малка купичка разбъркайте пресована скилидка чесън, няколко лъжици мед и натрошени орехи. Поднесете питката с тази смес и всеки може да си топи в нея. Така ще сте сложили на масата 3 от задължитлените неща - чесън, мед и орехи. 

 

На Бъдни вечер не се пие вода - който пие вода, ще е жаден, когато няма откъде да вземе вода. Трябва да се пие от приготвения ошав.

 

Всеки член на семейството трябва да опита от всички ястия - така ще е здрав през цялата година.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...