Чушките, пипер, пиперки, капии – много имена, но все един и същи страхотен вкус. Чушките са от семейството на картофите, а родината им е Америка. Благодарни сме на онзи, който е пренесъл чушките и до нашите географски ширини, защото освен че са вкусни, са и супер полезни и не се шегуваме, като ви казваме, че трябва да ги хапвате целогодишно.
Чушките могат да бъдат най-различни по размер, форма и цвят – зелени, червени, жълти, оранжеви, дори лилави, малки, големи, тънки, камбести, изобщо разнообразие да искаш.
Различните сортове чушки имат и различни комбинация от полезни вещества в себе си, но сега ще се опитаме да обобщим какви важни за организма витамини и минерали има в чушките.
На първо място поставяме значителното количество витамин С в чушките. Само 30-40 г са чушки на ден доставям необходимата дневна доза витамин С. Най-много от него се съдържа в червените чушки (както и повечето от полезните вещества са най-вече именно в тях), защото те са зрели най-дълго. Интересно е, че витаминът С в чушките е в много по-голямо количеството отколкото в цитрусите, които сме свикнали да свързваме именно с него. Така че вместо фреш от портокал можете спокойно да пиете чаша сок от чушки за тонизиращ старт на деня. Въпросният сок е много богат и на силиций, който е важен за косата, ноктите и кожата, освен това подпомага функцията на мастните жлези. Това свойство на чушките се дължи и на вна богатото количество на витамин А, което се съдържа в тях.
Ако пък смесите сока от чушки със сок от моркови си имате отлично средство срещу газове, спазми в стомаха, пъпки и акне по кожата (50 мл дневно).
Други витамини, съдържащи се в чушките, са В1, В2, В6 и РР – те са полезни за имунната система и помагат в борбата с депресия, диабет, отоци и дерматити.
В състава на пипера има и мощни антиоксиданти, който се борят със свободните радикали и по този начин предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол и рак. Свободните радикали са причина и за клетъчни увреждания, които също водят до рак, какво и за проблеми с кръвоносните съдове, нервната система, ставите, костите, очите и дихателните пътища. Антиоксидантите и каротеноидите, които се съдържат в чушките, се борят с въпросните радикали и ни предпазват от гореизброените заболявания.
Фолиевата киселина пък регулира нивата хомоцистеин – неговите високи нива увреждат кръвоносните съдове и могат да причинят инсулти и инфаркти.
Чушките са богати и на бета каротин, а комбинацията му с витамин С и фолиева киселина, предотвратяват различни видове рак – на дебелото черво, на панкреаса, простата, маточната шийка, пикочния мехур. Богати са и на ликопен, който също потиска растежа на раковите клетки.
Полинутриентите лутеин и заексантин в чушките забавят клетъчната дегенерация, която е причина за много болести, свързани с напредването на възрастта (например слепота).
Чушките са много полезни за подсилване на имунната система благодарение на всички изброени витамини и антиоксиданти, които се съдържат в тях. Освен това намаляват възпаленията, пристъпите на астма, при хора страдащи от това заболяване и артритните болки.
Едно от много важните вещества е чушките е капасаицинът, който поддържа нивата на холестерола, контролира кръвната захар и предотвратява диабет, лекува артрит, намалява риска от инфаркт и инсулт, предотвратява язви, прочиства белите дробове, ускорява метаболизма и в комбинация с фибрите в чушките е мощно средство в борбата с килограмите. Въпросният капасаицин се съдържа най-вече в лютите чушки, затова и те са много препоръчвани за консумация. Трябва да внимавате с тях обаче, ако имате стомашни проблеми, защото могат да се превърнат в дразнител. Ежедневната консумация на чушки действа превантивно и срещу болестта Алцхаймер, тъй като стимулира мозъчната дейност и подсилва паметта.
Не на последно място в чушките има фосфор, калций, магнезий, желязо, калий, ниацин, триптофан, което са още няколко причини да ги включвате ежедневно в менюто си. Интересен факт е, че не губят полезните си качества до 70-80 дни след откъсване.
Длъжни сме да ви предупредим да внимавате с консумацията на чушки, ако имате проблем с бъбреците или черния дроб, тъй като са много богати на етерични масла и сурови влакнини, които могат да се превърнат в дразнител.