100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

За предпазване от рак и сърдечни болести, хапвайте повече домати

Няма човек на света, който да не обича доматите.  Освен обаче че са адски вкусни и подхождат на всяка трапеза, те са и изключително полезни. Сега ще ви разкрием някои от най-полезните свойства на доматите. Те са богати на безброй важни за организма ни вещества, благодарение на които предпазват от не една и две болести.

Доматите съдържат много антиоксиданти, като безспорно най-важният от тях е ликопенът. Този антиоксидант неутрализира свободните радикали и по този начин предпазва клетките в организма ни. Освен това ликопенът предпазва от рак на шийката на матката при жените и рак на простата при мъжете. Доматите са богати и на други картеноиди (освен ликопена), благодарение на които предпазват от рак на белия дроб, рак на панкреаса и рак на гърдата. Консумацията на сурови, екологично чисто отглеждани домати е един добър начин за предпазване от онкологични заболявания.

Освен антиоксидантите доматите са богати на фибри, витамини и минерали. По-важните от тях – витамин А, витамини от В-комплекса, С, Е, К, фосфор, желязо, калий, калций, манган, магнезий, фосфор и мед. Благодарение на калия и витамините от В-комплекса консумацията на домати предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, контролира сърдечния ритъм и кръвното налягане.  Освен това в доматите има много фитонутриенти, които предотвратяват тромбоцитното клетъчно слепване и съсирването на кръвта.

Хапването на повече домати ни набавя необходимите дози витамин С, който предпазва от инфекции. А комбинацията между витамин С и желязо стимулира производството на червени кръвни клетки. Важно е да се знае, че доматите имат и противовъзпалителни свойства и предпазват от възпаления. Това се дължи най-вече на агенти, които са съдържат в люспите на доматите.  

Споменахме вече за съдържанието на витамин А,който подобрява зрението и също е мощен антиоксидант. Чрез консумацията на домати и най-вече на доматен сок можем да детоксикираме организма си, като по този начин предпазваме черния дроб и бъбреците от заболявания. Съдържанието на витамин К спомага за здравето на костите и предотвратява болести, свързани с тях.

И не на последно място – доматите имат тонизиращ ефект и консумацията им намалява стреса, умората и чувството на отпадналост.  И всички тези ползи, поднесени в един адски вкусен зеленчук, който има минимално количество калории и дори помага при борба с килограмите. Е, убедихме ли ви вече, че доматите освен вкусни, са и много полезни и консумацията им е силно препоръчителна.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...