100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Българските зимни празници и обичаи

С идването на зимата, първите снежинки и мразовит въздух неизменно носят аромата на наближаващите празници. Та кой не очаква с нетърпение Коледа и Нова Година? От векове насам тези дни са били най-скъпи, приятни и весели: пищни гощавки, семейни събирания, добро настроение и много пожелания за късмет и благополучие. Преди всеки празник цялата рода се е събирала и, в трепетно очакване и веселие, са се извършвали подготовки за предстоящите празненства...

Андреев ден

Според българските народни традиции се счита, че на зимните празници се поставя начало с Андреевден  /30 ноември/. Вярва се, че от този  момент, денят започва да наедрява, като покълващо просено зърно. Поради тази причина е прието да се варят всякакви зърнено-житни култури, като жито, просо, леща, ечемик, боб, царевица и т.н. С други думи - всичко, което ще се посее напролет, за да е плодородна годината и да зреят плодовете на земята, както расте денят.  

В някои краища на България 30 Ноември се отбелязва като Мечин ден. Рано сутрин, когато зората едвам се пропука, най-възрастната жена в дома хвърля шепа сварени царевични зърна в комина, казвайки: ''На ти, мечко, варен кукуруз, дай ми на мен суров", та да бъде плодородна годината. В други области на страната пък закачали на вратата наниз от варена царевица. 

Никулден

На 6 декември се отбелязва един от най-големите и почитани празници в православния календар: Никулден. Има много митове и предания за светеца. Едно от тях гласи, че Св. Никола (Николай) е един от шестимата братя светци, които си поделили света. На него се падат водите, реките и моретата и оттогава Св. Никола обикаля немирните води и покровителства моряците и рибарите.  

На традиционната трапеза винаги присъстват обредни хлябове и  рибено ястие в чест на светията. Това е най-вече гозба от шаран (рибник - шаран, запечен в тесто), понеже се счита, че тази риба е верен слуга на Св. Никола.

Други легенди гласят, че светията е бил епископ на Мира, в Югозападна Мала Азия. Духовникът извършва безчетни благодеяния, като покровителства бедните, децата и младите девойки. В Западна Европа Никулден се отбелязва с много подаръци и, както вече разказахме, добрият светец се счита за Дядо Коледа.

Игнажден 

Коледните празници започват на 20 декември, когато се чества паметта на Св. Игнатий Богоносец -  Игнажден. На този ден трапезата се краси от първата коледна вечеря: ястията са изцяло постни, а приготовленията за нея почват от предната вечер. Приготвят се традиционните български празнични ястия, като зелеви или лозови сарми, боб, леща, постна баница, краваи, пълнени чушки, ошав.

Съществува поверие, че на този ден, който влезе пръв в дома, такъв ще бъде късметът на цялото домакинство през годината. Първият гост се нарича ''полазник'' и се кани специално, ако е носил благополучие и миналите години.

Навред в страната този ден е свързан с вярването, че който споходи пръв дома, такъв ще бъде късметът на къщата през годината. Тъй като не се знае какъв късмет ще донесе първият гост, в някои краища на страната е прието на Игнажден да не се ходи по къщите, особено сутрин.

В други области съществува традицията всяка къща да си има свой сполазник. Това обикновено е човек, чието посещение на Игнажден е донесло радости и богатство на дома. Ето защо той се кани отново със специален ритуал, като пожелава късмет и плодовита година. 

Коледа

Най-очакваният и тържествен празник от цялата година. Денят на 25 декември, когато цялото семейство, от малки до големи, се събира около трапезата и споделя интимна душевна вечер, където се веселят, и пожелават щастие и успехи за бъдещата година.

Подготовките за именитата вечер са дълги и празнични: още сутринта, преди изгрев слънце. Всеки член на семейството е имал строго определена задача. Младите моми месели обредните хлябове, жените готвели основните ястия, децата украсявали къщата, а младежите отивали до гората да отсекат ''бъдника'' - пън, който ще гори в огнището през цялата коледна вечер, като символ на вечния огън.

Най-голямо внимание се отделя на традиционите хлябове - краваи. Те се омесват от по-сръчните домакини в семеството в най-различни форми: животни, питки с пищни украси и т.н. Приготвя се и специална погача със сребърна паричка за късмет: Бъдник, който се начупва между отделните членове на семейството с пожелания за здраве и благоденствие.

На трапезата задължително трябва да фигурират нечетен брой ястия, които са постни. Слага се от всичко, което земята е родила през годината: орехи, жито, боб, сушени плодове и др. Специално място се отделя на празничната пита и вино, символизиращи плътта и кръвта на Исус.

В навечерието на Коледа не се лягало, а цялото семейство будувало в трепетно очакване на скъпи гости: коледарите. Младежи и деца обикаляли от къща на къща, носейки весело празнично настроение и пеейки традиционни песни за късмет и щастие през идната година. На свой ред стопаните ги отрупвали с подаръци: традиционни вити караваи, храна и медни грошове.

Суроваки

На първия ден от новата година - 1 януари се празнува Суроваки или Васильовден. Отново се чупи пита с пара за късмет, а семейството се събира около уютна трапеза. Още от първи петли, когато са минали ''глухите доби'' малки момченца със суровачки се отбиват във всяко домакинство и суровакат за благополучие и плодородие. Вярва се, че жилавият дрян ще дари живот, здраве и късмет на суроваканите.

Мръсни дни 

Мръсни, погани дни се нарича периодът от 1 до 6 януари. Счита се, че по това време, още от първите приготовления за коледна трапеза, зли духове и таласъми излизат от пещерите и обикалят по земята. Когато срещат някой пътник, те го възсядат и погубрат, именно за това не се е излизало след залез слънце, като само коледарите са били защитени от страшните дяволии.

Тук се отбелязва една много позната, типично  българска традиция: кукеризмът. Мъже и младежи по цялата страна излизат в ръчно направени маски и костюми за да прогонят злото и студа.

Смята се, че колкото по-страшен е обликът на кукера, толкова по-надалеч ще избягат злите таласъми. Образуват се големи шумни шествия от предрешените хора и всички жители на селището излизат да се насладят на събитието и да погледат кукерските танци и игри.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...