100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

За Бъдни вечер

Вечерта преди Коледа е една от най-вълнуващите през цялата година. Семейният уют и хубавото настроение изпълват цялата къща на Бъдни вечер.

Това е последният момент, в който имаме възможност да си украсим елхата, ако не сме го сторили вече. Къде иначе добрият белобрад старец ще остави подаръците за нетърпеливите малчугани? 

Приготвянето на празничната вечеря е също толкова вълнуващо. Обикновено с тази задача се захваща най-възрастната жена в семейството, като пазител на народните обичаи.

Тържествената трапеза по канон трябва да е абсолютно постна, тъй като Бъдни вечер е последната от Коледния пост.

Ястията, които слагаме на масата, са нечетен брой - 7, 9 или 11. Най-важно място заема постната погача за Бъдни вечер, от която първо се чупи парче за Света Богородица, след това за къщата, после всеки от семейството получава своето парче, като нетърпеливо започва да търси скритата паричка в него.

Но ако не е във вашето парче, не се ядосвайте – има поверие, че ако тя се падне в парчето, отделено за Богородица или за къщата, то годината ще е добра за всички.

На масата е подходящо да се слагат всякакви храни, които набъбват – боблещаоризпуканки и др. Смята се, че това носи плодородие в къщата. Софрата продължава с постните сармички с кисело зеле. Плънката, освен познатия ориз, съдържа праз лук и сушени сини сливи. Ако имате изсушени пиперки, можете да ги напълните с боб и кромид лук, става прекрасно.

На Бъдни вечер се приготвя и жито. Житото заема важно място в християнските обичаи, както знаем. В десерта се слагат още стафидипортокалови кориорехови ядки и ароматна канела.

Друг десерт за празничната вечеря е вкусният тиквеник.

Тъй като сушените плодове носят своята символика, на Бъдни вечер се приготвя и компот от сушени плодове – ошав.

На празничната софра можете да сложите и пресни плодове, мед с орехи и чесън, който впрочем също е свързан с традициите. Смята се, че чесънът пази семейството от болести.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...