100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Яжте ряпа! Сега ѝ е времето!

Много обичаме пресни салати, но в зимния сезон изборът ни е значително ограничен. Има обаче едни вкусни зеленчуци, на които точно сега им е времето – ряпа, цвекло, моркови, зеле. Всички те са и вкусни, и полезни, а комбинацията на два-три от тях или пък на всичките ни дава страхотни възможности за разнообразяване на салатното меню. Защото, каквото и да сготвим и сложим на масата, прясната салата е задължителна за набавяне на витамини и минерали.

Сега ще си поговорим повече за ряпата. Този зеленчук е малко особен на вкус, но пък тези, които обичат лютичко, със сигурност са му фенове. Ако вие не сте от тях, пробвайте да измивате предварително ряпата, а след това да я консумирате с кисело мляко. Така горчивината намалява значително. Но не и ползите от ряпата.

Ето и какви са те:

Ряпата е изключително богата на витамин С – в 100 грама от лютичкия зеленчук се съдържат около 11 мг витамин С. На своя страна витаминът спомага за усвояването на желязото от организма, което е още един плюс.

Ряпата има антимикробно действие, което е най-силно изразено в по-лютите представители. Освен това съдържа витамини А, В1 и В4.

Консумацията на ряпа стимулира функцията на черния дроб и бъбреците, което е изключитено важно за поддържане на правилно функциониране на организма.

Специално за черния дроб черната ряпа е по-полезна. Чрез редовна консумация на ряпа се укрепват клетките на черния дроб и освен това се предпазват от токсичното действие на вредни вещества.

Черната ряпа подобрява перисталтиката, затова е полезна и в борбата с килограмите. Бялата ряпа има отхрачващо действие и затова при проблеми с дихателните пътища и суха кашлица е добре да се консумира в големи количества.

Ряпата съдържа и големи количества калций, с което укрепва здравината на костите.

Известният проф. Мермерски препоръчва консумацията на прясно изцеден сок от ряпа, ако тя ще се използва с цел лечение. Сокът от ряпа не е много приятен, но пък става значително по-добре, когато се смеси с мед.

Ряпата стимулира и дейността на жлъчката, а също и предпазва от образуване на камъни в жлъчката. Още едно интересно свойство на ряпата е, че консумацията ѝ въздействия върху нервните състояния и може да облекчи стрес, както и да тонизира организма.

Ако сте горд родител на злоядо дете и успеете да го накарате да хапва ряпа (да, наясно сме, че това е равнозначно на „Мисията невъзможна), то можете да сте сигурни, че това ще възбуди апетита на детето.

Внимавайте обаче с консумацията на ряпа, ако имате язва или гастрит. Възбуждането на чревната система чрез ряпата може да не ви се отрази добре.  

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...