100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Вкусно билково олио за салати и зеленчукови ястия

Билковото олио има много привилегии за здравето. Освен това е чудесна добавка към свежи салати и ястия.


Нека обаче да видим малко по-подробно как се прави това ароматизирано полезно олио.

 

Можете да сложите различни билки – розмарин, чубрица, мащерка, босилек. Билките могат да се в сушен вид или в пресен. Това, което трябва да направите е да почистите добре клончета на билките и да ги подсушите добре, за да няма никаква влага в тях.

 

Ако пък предпочитате да ползвате сушени растение, тогава можете да ползвате такива от пакетче или такива, които сами сте изсушили. Имате свобода на действие, що се отнася до избора на билки.

 

Другото, което е необходимо, е стъклено шише. Препоръчваме да е стъклено, защото всички вече сме наясно с вредата от пластмасата.

 

Сложете няколко клончета от прясната билка, която сте избрали, или 1-2 чаени лъжички сушени билки в шишето. След това налейте олио и затворете добре. Трябва да престои добре, за да се овкуси и билките да пуснат всичките си полезни съставки.

 

Вкусът на олиото може да се регулира с количеството билки – ако искате по-наситен вкус и аромат, тогава трябва да сложите повече билки. Просто е, нали?

 

Това олио може да използвате по всякакъв начин, но в пресни салати и разядки вкусът му се усеща най-силно. 

 

А знаете ли, че можем да си направим магданозено олио в домашни условия? Но става дума за олио от магданоз, а не просто овкусено обикновено олио с няколко клонки магданоз. Става все по-интересно, нали?

 

А за олио от магданоз трябва да направим следното:

 

Сварете връзка магданоз, дори може да сложите и семената му във вода. Варете за около 10-тина минути. След това прецедете водата през тензух или ситна цедка. Оставете така водата за 2 часа. На повърхността ще се отдели олио, което внимателно отделете с лъжица.

 

Няколко капки дневно от това олио помагат при възпалителни процеси на пикочните пътища и простата.

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...