100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Вкусни гевречета - колачета за Игнажден - 20 XII

На 20 декември е Игнажден. Не забравяйте, че много важен първият ви гост в къщата.

От това зависи каква ще е цялата следваща година. Ако пък ви се налага да излизате, не изнасяйте нищо от дома, за да не изнесете и берекета с него. А когато се върнете, не бъдете с празни ръце.

В народните вярвания Игнажден е важен ден, тъй като по времето през деня се гадае за цялата година.

Но преди това ще замесим последно едно тесто за колачета със семена, които по традиция се хапват днес. А бройката на празничните гевречета е толкова, колкото са членовете на семейството.

Продукти: От посочените количества излизат 10-12 гевречета.

3 чаена чаши брашно тип 500

1 чаена чаша хладка вода

0.5 кубче мая, ако желаете може да си ги приготвите и със сода, но няма да станат толкова пухкави

2 щипки захар

2 щипки сол

1 супена лъжица олио + малко за намазняване на съда

Маково семе

Сусамово семе

Ленено семе

Забележка: Можете да сложите семена по ваш вкус или да комбинирате два от посочените варианти, свободни сте да интерпретирате.

Маята се разтваря в малко вода, към нея се добавя и захарта и се оставя да втаса. Ако използвате сода, пресейте брашното заеднос нея.

След като втаса маята, сложете и останалото количество вода. Добавете постепенно брашното, солта и олиото и замесете брашно. Трябва да се получи еластично тесто.

Намазнете дълбок съд, сложете тестото в него и го покрийте. Нека втаса така на стайна температура. 

Тестото се разточва леко, слагат се половината семена и се премесва наново. След това се оставя да втаса повторно.

След като е втасало добре, от тестото се оформят гевреци. Можете да разточите тестото на дебела кора и да изрежете с голяма чаша или купичка гевреци (дупката по средата се прави с по-малка чаша). Или пък да откъснете равни части, да ги оформите като фитили и да ги усукате като плитки. Изборът е ваш.

Готовите гевреци се поръсват с останалите семена и се пекат го златисто в умерена фурна.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...