100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Вкусна питка с масло за Бабинден

На 8 януари отблезяваме Бабинден. Денят е хубав български празник, свързан с раждането на децата.

Нарича се така, защото на празника се почита и помощта на бабите от селото, която те са оказали на младите майки по време на раждането, или т.нар. бабуване.

Денят е свързан с хубави традиции – ритуално къпане на бебенцата, гощавка в дома на бабите, песни и веселие. Какъв по-хубав повод от раждането на дете.

На Бабинден се хапва питка, баница, печена кокошка.

Живеем в модерни времена и бабуването от възрастна жена в домашни условия вече не се случва, затова днешния празник е прерастнал в ден на акушерките.

Ще ви предложим една празнична пита, с която ще спазите обичая да се хапва прясно приготвена пита.

Необходими продукти:

1 кг брашно

1 кубче мая

1 щипка захар

3 с.л. прясно мляко

1 ч.л. сол

3 яйца

1 яйчен жълтък за намазваме

1 чаша вода

75 грама масло

Начина на приготвяне:

Започнете питката като разтворите маята в прясното мляко, 2 лъжици от брашното и захарта. Оставете маята да шупне. След това я изсипете в голяма купа, прибавете постепенно брашното и солта, като бъркате постоянно. Сложете и яйцата.

Добавете вода, колкото да се получи меко тесто. Омесете го добре на набрашнен плот.

Поръсете малко брашно на дъното на купата и върнете тестото. Покрийте с фолио тестото и сложете в близост до пусната фурна на 180 С да втаса.

След като удвои размера си го премесете наново.

Разточете на набрашнен плот в кръгла форма и намажете с мекото масло. След това навийте на руло и нарежете рулото през 6-7 см. Режете под наклон един път надясно, един път наляво. Получават се парчета в леко ромбоидна форма.

Не е фатално и да не са еднакви. Както казваше баба "печката си знае работата". Ще стане красиво, както и да ги нарежете.

Намаслете и набрашнете тавата, в която ще печете и наредете малките рула. Намажете питката с разбит жълтък и оставете за 5 минути. След това печете за 40 минути до готовност.

Направете си този вкусен хляб за празника и си го хапнете с удоволствие. Ако обичате сладичк, можете да си го намажете с мед. Вкусът на маслото и меда е уникален.

Полезни съвети

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...

Българските зимни празници и обичаи

С идването на зимата, първите снежинки и мразовит въздух неизменно носят аромата на наближаващите празници. Та кой не очаква с нетърпение Коледа и Нова Година? От векове насам тези дни са били най-скъпи, приятни и весели: пищни гощавки, семейни събирания, добро настроение и много пожелания за късмет и благополучие. Преди всеки празник цялата рода се е събирала и, в трепетно очакване и веселие,...