100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Вкусна питка с масло за Бабинден

На 8 януари отблезяваме Бабинден. Денят е хубав български празник, свързан с раждането на децата.

Нарича се така, защото на празника се почита и помощта на бабите от селото, която те са оказали на младите майки по време на раждането, или т.нар. бабуване.

Денят е свързан с хубави традиции – ритуално къпане на бебенцата, гощавка в дома на бабите, песни и веселие. Какъв по-хубав повод от раждането на дете.

На Бабинден се хапва питка, баница, печена кокошка.

Живеем в модерни времена и бабуването от възрастна жена в домашни условия вече не се случва, затова днешния празник е прерастнал в ден на акушерките.

Ще ви предложим една празнична пита, с която ще спазите обичая да се хапва прясно приготвена пита.

Необходими продукти:

1 кг брашно

1 кубче мая

1 щипка захар

3 с.л. прясно мляко

1 ч.л. сол

3 яйца

1 яйчен жълтък за намазваме

1 чаша вода

75 грама масло

Начина на приготвяне:

Започнете питката като разтворите маята в прясното мляко, 2 лъжици от брашното и захарта. Оставете маята да шупне. След това я изсипете в голяма купа, прибавете постепенно брашното и солта, като бъркате постоянно. Сложете и яйцата.

Добавете вода, колкото да се получи меко тесто. Омесете го добре на набрашнен плот.

Поръсете малко брашно на дъното на купата и върнете тестото. Покрийте с фолио тестото и сложете в близост до пусната фурна на 180 С да втаса.

След като удвои размера си го премесете наново.

Разточете на набрашнен плот в кръгла форма и намажете с мекото масло. След това навийте на руло и нарежете рулото през 6-7 см. Режете под наклон един път надясно, един път наляво. Получават се парчета в леко ромбоидна форма.

Не е фатално и да не са еднакви. Както казваше баба "печката си знае работата". Ще стане красиво, както и да ги нарежете.

Намаслете и набрашнете тавата, в която ще печете и наредете малките рула. Намажете питката с разбит жълтък и оставете за 5 минути. След това печете за 40 минути до готовност.

Направете си този вкусен хляб за празника и си го хапнете с удоволствие. Ако обичате сладичк, можете да си го намажете с мед. Вкусът на маслото и меда е уникален.

Полезни съвети

Как да НЕ изхвърляте никаква храна

Има хора, които казват „не мога да ям два пъти от едно и също ядене“ и ако остане такова, задължително отива в кофата. Или пък виждат, че някои зеленчук е променил леко цвета си и веднага го изхвърлят. Ние сме на другата крайност – мразим да хвърляме храна и особено качествена храна. Готовисме да направим всичко възможно, за да оползотворим дори леко започнала да се разваля храна, само и само з...

5 идеи за празнична трапеза (в снимки)

Предлагаме ви няколко лесни идеи, които да приготвите или пък просто да използвате за вдъхновение и празнично настроение! Не забравяйте да включите и децата си в приготовлението на празничните лакомства. Първата ни идея са тези страхотни лесни елхички, които освен красиви, ще са и много вкусни. Какво ви е нужно? Вашата най-любима рецепта за кекс или брауни – може да направите дори оби...