100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Вкусна питка с масло за Бабинден

На 8 януари отблезяваме Бабинден. Денят е хубав български празник, свързан с раждането на децата.

Нарича се така, защото на празника се почита и помощта на бабите от селото, която те са оказали на младите майки по време на раждането, или т.нар. бабуване.

Денят е свързан с хубави традиции – ритуално къпане на бебенцата, гощавка в дома на бабите, песни и веселие. Какъв по-хубав повод от раждането на дете.

На Бабинден се хапва питка, баница, печена кокошка.

Живеем в модерни времена и бабуването от възрастна жена в домашни условия вече не се случва, затова днешния празник е прерастнал в ден на акушерките.

Ще ви предложим една празнична пита, с която ще спазите обичая да се хапва прясно приготвена пита.

Необходими продукти:

1 кг брашно

1 кубче мая

1 щипка захар

3 с.л. прясно мляко

1 ч.л. сол

3 яйца

1 яйчен жълтък за намазваме

1 чаша вода

75 грама масло

Начина на приготвяне:

Започнете питката като разтворите маята в прясното мляко, 2 лъжици от брашното и захарта. Оставете маята да шупне. След това я изсипете в голяма купа, прибавете постепенно брашното и солта, като бъркате постоянно. Сложете и яйцата.

Добавете вода, колкото да се получи меко тесто. Омесете го добре на набрашнен плот.

Поръсете малко брашно на дъното на купата и върнете тестото. Покрийте с фолио тестото и сложете в близост до пусната фурна на 180 С да втаса.

След като удвои размера си го премесете наново.

Разточете на набрашнен плот в кръгла форма и намажете с мекото масло. След това навийте на руло и нарежете рулото през 6-7 см. Режете под наклон един път надясно, един път наляво. Получават се парчета в леко ромбоидна форма.

Не е фатално и да не са еднакви. Както казваше баба "печката си знае работата". Ще стане красиво, както и да ги нарежете.

Намаслете и набрашнете тавата, в която ще печете и наредете малките рула. Намажете питката с разбит жълтък и оставете за 5 минути. След това печете за 40 минути до готовност.

Направете си този вкусен хляб за празника и си го хапнете с удоволствие. Ако обичате сладичк, можете да си го намажете с мед. Вкусът на маслото и меда е уникален.

Полезни съвети

Бланширане на зелени зеленчуци

Бланширането е най-добрият метод за обработка на зеленчуци. Пролетното време е любимо на шеф-готвачите, просто защото необходимостта от термична обработка намалява, за сметка на нарастващото разнообразие на сезонните продукти.   Всеки професионалист ще потвърди, че, колкото по-дълго се готви един свеж продукт, било то плод, зеленчук или подправка, толкова пове...

Честит Гергьовден, честит Ден на храбростта!

Първо, честит имен ден на всички, които носят това силно име! С лекота да сте такива, каквито името ви го изисква и нека делата ви вървят пред имената. И разбира се, честите Ден на храбростта и Българската армия. Ние не сме крайни традиционалисти и обичаме да пречупваме традиционните празници през нашата си призма.  Затова в Деня на храбростта искаме да поздра...