Напоследък дотолкова сме свикнали с кравето мляко, че рядко се замисляме за изобилието от други видове млека, които могат да се намерят. Истината е, че всяко от животинските млека има своите ползи за организма и си заслужава да се консумира. Има обаче един безпрецедентен фаворит сред млеката и това е биволското мляко.
Защо обаче то е толкова полезно?
Неговите ползи започват с това, че то съдържа изключително много протеини и млечна мазнина. Точно в биволското мляко се открива най-доброто съотношение между наситени и ненаситени мастни киселини. Наситените мастни киселини представляват цели 72,3% от състава на биволското мляко, а за ненаситените остават само 27,7 %. Обикновено като идеален продукт в аминокисленната скала се дава яйцето, но имайте предвид, че биволското мляко се намира много по-високо от яйцата – на ниво 85 %.
По състав биволското мляко превъзхожда редица други храни и от растителен, и от животински произход. В сравнение с козето и кравето мляко биволското се отличава с по-високо съдържание на някои от най-важните хранителни съставки:
-
Сухо вещество – около 40%
-
Млечна мазнина – 114%
-
Общ белтък – 25%
-
Казаинен белтък – 38%
-
Млечна захар, минерални вещества и други полезни вещества.
Освен това биволското мляко е изключително богато на витамини С, Е и D. То е много по-гъсто от кравето мляко и това се дължи на факта, че съдържа по-малко вода и е два пъти по-маслено.
Биволското мляко дори на вид е по-различно – по-бяло е от останалите млека, защото в него няма каротин. Количеството витамин А в биволското мляко се равнява с това на кравето.
Протеинът, който е в биволското мляко, притежава висока биологична стойност, защото има повече глобулини и албумини. За биволското мляко може да се каже, че е нещо като концентрат на хранителни вещества с висока стойност, но за сметка на това – ниска калоричност.
Освен че се препоръчва за консумация от всички, изключително полезно е за хора, страдащи от левкемия. Най-ценно е да се консумира в чист вид – издоено и сварено – така повишава апетита и подобрява обмяната на вещества.
Ако се сдобиете с качествено домашно биволско мляко, задължително си подквасете, за да имате и домашно биволско кисело мляко. Технологията за подквасване е същата както и за кравето мляко. Биволското кисело мляко съдържа повече млечнокисели бактерии, затова се препоръчва за:
-
Намаляване нивата на лошия холестерол;
-
Подобряване функцията на храносмилателната система;
-
Намаляване на газообразуването;
-
Нормализиране на чревната перисталтика;
-
Унищожаване на вредните бактерии в червата.
Като заключение можем да кажем, че биволското мляко (и прясно, и кисело) е изключителен продукт, който трябва да присъства ежедневно в менюто ни.