Използваме моркови в почти всяко ястие. А и не само за готвене, салатките с тяхно участие са редовно на масата ни.
Дори само нарязани на тънки жулиени и потопени в балсамов оцет, морковите са чудесно допълнение към алкохолния ни коктейл.
А да не говорим колко вкусни десерти има с моркови (ако не сте опитвали такъв, тогава трябва да поправите този пропуск).
Най-добрият начин е да си купуваме моркови на връзка (по-евтино е най-малкото). Но, као не планираме да ги използваме веднага, тогава трябва да знаем нещо хитро, за да останат свежи и хрупкави морковите ни за по-дълго време.
Първо трябва да отрежете дръжките на морковите, но не ги хвърляйте. Те също могат да се използват в рецептите. Просто, когато са заедно с морковите, ще извлекат цялата влага от тях и хрупкавостта на самите моркови ще изчезне много бързо.
Сложете морковите в купа с вода и приберете в хладилника. След престояването, ако водата започне да потъмнява и да ви изглежда блудкава, тогава я сменете. Трябва да е прясна.
По този начин морковите могат да издържат до няколко седмици, и все да си остават хрупкави и свежи.
Удобно е да знаем тази хитрост, особено ако си отглеждаме моркови или пък имаме някой близък, който грижливо ни изпраща по няколко големи торби с домашно отгледани моркови.
Има още един продукт, който е почти задължително на масата ни - хлябът. А знаете ли как правилно да съхранявате хляб?