Кога за последен път ядохте цвекло? Ако дори не помните кога беше последният път, когато включихте зеленчукът в менюто си, задължително трябва да прочетете тази статия!
Цвеклото е супер полезно и определено трябва да го включваме в менюто си, колкото се може по-често.
Бори се с много болести, а освен това е и доста вкусно.
Най-добре е да го хапвате сурово, за да се възползвате максимално от полезните му вещества. Освен това може да се консумира печено, варено или на пара.
Много е богато на витамини и минерали - витамин С, фолиева киселина, желязо, магнезий, фосфор, калий манган.
В цвеклото има и високо съдържание на фибри. И всичко това придружено от изключително малко калории - само 43 ккал на 100 г.
Това го прави и отлично средство за отслабване. Припомнете си една интересна диета с цвекло, която дава бързи и трайни резултати.
Какви са ползите за организма от всекидневна консумация на червено цвекло?
1. Намаляване на кръвното налягане - консумацията на цвекло разширява артериите и успокоява пулса.
2. Намалява лошия холестерол и предпазва от образуване на плака по кръвоносните съдове - това от своя страна води до намаляване на риска от инсулт и инфаркт.
3. Побеждава остеопорозата - съдържа силициев двуокис, който помага на тялото да използва ефективно калция. Само една чаша фреш от цвекло може да подобри остеопорозата и да подобри цялата костна система.
4. Побеждава анемия - това се дължи на високото количество на желязо в него.
5. Побеждава умората и носи енергия - консумацията на цвекло ни прави по-жизнени и енергични. Ако се чувствате преуморени по средата на работния ден вместо кафе, изпийте чаша фреш от цвекло.
6. Подобрява сексуалното здраве и издръжливост - наричат го още "естествена виагра".
7. Предпазва от рак - освен това намалява развитието на рака на гърдата и рака на простата. Поддържа и здравите клетки в организма.
8. Лекува запек - това също се дължи на високото съдържание на фибри.
9. Подобрява състоянието на мозъка - подобрява работата на главния мозък и поддържа цялата нервна система. Освен това предпазва от деменция и други болести на мозъка.
10. Препоръчва се за диабетици - постоянната нужда от сладко може да се замени с добавяне на малко цвекло към менюто. То поддържа глюкозните нива и същевременно задоволява нуждата за сладко. Не съдържа никакви мазнини и холестерол, което го прави подходящо за диабетици.
11. Препоръчва се за бременни и новородени бебчета заради богатото съдържание на фолиева киселина в него. Знаете, че фолиевата киселина е една от най-важните съставки за бъдещите майки и за здравето на бебетата.