100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Трябва да ядем цвекло всеки ден!

Кога за последен път ядохте цвекло? Ако дори не помните кога беше последният път, когато включихте зеленчукът в менюто си, задължително трябва да прочетете тази статия!

Цвеклото е супер полезно и определено трябва да го включваме в менюто си, колкото се може по-често.

Бори се с много болести, а освен това е и доста вкусно.

Най-добре е да го хапвате сурово, за да се възползвате максимално от полезните му вещества. Освен това може да се консумира печено, варено или на пара.

Много е богато на витамини и минерали - витамин С, фолиева киселина, желязо, магнезий, фосфор, калий манган.

В цвеклото има и високо съдържание на фибри. И всичко това придружено от изключително малко калории - само 43 ккал на 100 г.

 Това го прави и отлично средство за отслабване. Припомнете си една интересна диета с цвекло, която дава бързи и трайни резултати.

Какви са ползите за организма от всекидневна консумация на червено цвекло?

1. Намаляване на кръвното налягане - консумацията на цвекло разширява артериите и успокоява пулса.

2. Намалява лошия холестерол и предпазва от образуване на плака по кръвоносните съдове - това от своя страна води до намаляване на риска от инсулт и инфаркт.

3. Побеждава остеопорозата - съдържа силициев двуокис, който помага на тялото да използва ефективно калция. Само една чаша фреш от цвекло може да подобри остеопорозата и да подобри цялата костна система.

4. Побеждава анемия - това се дължи на високото количество на желязо в него.

5. Побеждава умората и носи енергия - консумацията на цвекло ни прави по-жизнени и енергични. Ако се чувствате преуморени по средата на работния ден вместо кафе, изпийте чаша фреш от цвекло.

6. Подобрява сексуалното здраве и издръжливост - наричат го още "естествена виагра".

7. Предпазва от рак - освен това намалява развитието на рака на гърдата и рака на простата. Поддържа и здравите клетки в организма.

8. Лекува запек - това също се дължи на високото съдържание на фибри.

9. Подобрява състоянието на мозъка - подобрява работата на главния мозък и поддържа цялата нервна система. Освен това предпазва от деменция и други болести на мозъка.

10. Препоръчва се за диабетици - постоянната нужда от сладко може да се замени с добавяне на малко цвекло към менюто. То поддържа глюкозните нива и същевременно задоволява нуждата за сладко. Не съдържа никакви мазнини и холестерол, което го прави подходящо за диабетици.

11. Препоръчва се за бременни и новородени бебчета заради богатото съдържание на фолиева киселина в него. Знаете, че фолиевата киселина е една от най-важните съставки за бъдещите майки и за здравето на бебетата.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...