Вкусни, полезни и лесни за приготвяне
Зучини, или както си знаем ние – тиквички, са любимата храна за лятото. Тиквичките принадлежат към семейство Тиквови. "Изненадващо", нали?
Любопитно е, че големината им може да достигне до един метър, но обикновено растат до половината и дори по-малко. Цветът им варира от много светло до тъмно зелен.
В контекста на кулинарията, тиквичките се определят като зеленчук, което означава, че обикновено се готвят и сервират като основно или предястие.
Ботанически погледнато, тиквичките са неузрелите плодове на растението. Сега малко етимология – думата "зучини", както наричат тиквичките в Австралия, Северна Америка, Скандинавието и Германия, произлиза от италиански - zucchina, означава малка тиква.
Женското цвете е златно на цвят в началото на изникването си, а мъжкият цвят расте директно на стеблото.
И двата цъфтежа са годни за консумация. Най-често се използват за гарнитура или се пълнят по различни начини. В Италия пък ги панират, както и цъфтежа на голямата тиква.
Освен, че са много вкусни, те са и много полезни. Тиквичките са нискокалорична храна, а и се отглеждат сравнително лесно.
Те съдържат малки количества захар, а това ги прави подходящи за хора, болни от захарен диабет. Ниското съдържание на целуоза в тиквичките пък ги превръща в чудесен лек при смущения и заболявания на храносмилателните органи. Те притежават и лечебно действие при чернодробно-жлъчни заболявания.
Помагат при лечение на пясък и камъни в бъбреците, жлъчни и чернодробни заболявания.
Приготвят се много бързо, каквото и да правим с тях, тиквичките са изключително полезен продукт, който задължително трябва да присъства в менюто ни.
За поддържане на добро здравословно състояние, за бързо приготвяне на вечерята или просто за удоволствие от вкуса и аромата, тиквичките са задължителен елемент за масата ни. Знаете, че има най-различни начини да се приготвят тиквички.
Ето и няколко идеи как да ги поднесем.
Пържени
Пържените тиквички са класика. Когато излязат на пазара и си ги купим за първи път, първото нещо, което правим, е да си ги изпържим. На ленти или на кръгчета, оваляни в малко брашно, може и яйце, и запържени до златисто. Добавяме им малко кисело мляко с чесън и се получава една от най-любимите комбинации на българина.
Пълнени тиквичките
Това е второто нещо, за което се сещаме, когато видим тиквички. Истината е, че има защо. Те са създадени, за да се приготвят пълнени. И е толкова лесно. Трябва просто да ги разрежем на две по дължина или на пънчета. А плънката е абсолютна имрповизация. Ако имаме интересни идеи и любими вкусове, можем да сложим почти всичко – месо, ориз, зеленчуци, сирене, яйца и какво ли още не.
На паста
Настъргани или нарязани на тънки ленти, тиквичките са чудесно допълнение към спагетите или макароните. Те чудесно контрастират на тестените изделия с лекия си вкус и здравословната си нотка.
Сурови рулца
Хубавото на тиквичките е, че може да се похапват и сурови. Съществуват много рецепти за салати с тиквички. По интересно е обаче да се нарежат на ленти и да се напълнят с някаква смес, например от сирене и печени чушки. Спокойно може да се използват колбаси и готови салати. Просто пълним лентичките и ги навиваме на руло. Супер предястие, нали?
Опитайте една от нашите рецепти с тиквички.
Необходимите продукти са:
2 тиквички, 100 грама краве сирене, 1 яйце, 3 супени лъжици брашно, 4 супени лъжици олио, 1 кафяна лъжичка сол, 5 стъка мащерка, 3 супени лъжици галета, 5 стъка пресен магданоз.
Начинът на приготвяне е следния
- Настържете тиквичките, поръсете със сол и оставете в цедка.
-
След като се отцедят добре добавете яйцето, галетата, сиренето, ситно нарязания магданоз и мащерката. Оформете кюфтенца, оваляйте в брашно и изпържете.
-
Поднесете с кисело мляко или чили сос.
Приятно хапване с вкусните тиквички.