Ако обичате сладки неща, но ги избягвате, за да пазите фигурата си. Ако обичате следобед да си похапвате нещо малко заедно с кафето, то тази рецепта е точно за вас. Сусамките с мед са лесни, вкусни и никак не са вредни.
Продукти:
100 г сусам
1 шепа фъстъци
2 с.л. мед
Щипка сол
Щипка канела
По желание – всякакви други ядки, кокосови стърготини, подправки
Начин на приготвяне:
Фъстъците се натрошават в блендер на ситно, но не прах. В малка тенджерка с незалепващо покритие се запичат ядките при непрекъснато разбъркване. След това се преместват в купичка.
В същата тенджерка се слага меда и се бърка няколко минути, докато се сгъсти. Слагат се солта и канелата. След това ядките се връщат в тенджерката при меда и се бърка до получаване на еднородна смес. Стои на котлона около 1-2 минути.
След това сместа се прехвърля в тава, застлана с хартия за печене – хартията трябва предварително да е намокрена с вода. Сместа се разстила и се оставя да се охлади.
Когато се охлади напълно, се чупи на парчета и сусамките са готови. Колкото по-тънък е блатът, толкова по-хрупкави стават сусамките.