Сусамът е един продукт, който сякаш остава малко подценяван и не му се обръща толкова внимание, колкото трябва. Много популярен напоследък е сусамовият тахан, който се добавя към дресинги за салати, към хумус или към десерти.
Защо не трябва да подценяваме сусама и защо да го включваме по-често в менюто си?
На първо място, сусамът е изключително богат на почти всички витамини и минерали. Съдържа цялата гама от витамини в В-комплекса.
-
Фолиевата киселина – витамин В9 – играе важна роля за синтеза на ДНК и освен това, както всички знаем, изключително важна за здравето и развитието на плода при бременните жени;
-
Тиамин – В1 – спомага за производство на енергия в тялото и участва в усвояването на въглехидрати и протеини от организма, освен това и подобрява функциите на нервната система;
-
Ниацин – В3 – намалява нивата на лошия холестерол в кръвта, успокоява нервната система, затова и намалява стреса и тревожността;
-
Пиридоксин – В6 – помага за усвояването на аминокиселини и обмяната на вещества в организма; препоръчва се изключително много на спортисти.
Освен витамини сусамът е богат и на различни минерали като фосфор, магнезий, калций и цинк. Всички те имат съществено значение за организма.
-
Цинкът – поддържа здравето на костите, намалява риска от остеопороза; поддържа доброто състояние на косата, кожата и ноктите;
-
Фосфор – също полезен минерал за костите и тъканите в тялото;
-
Калций – отново укрепва костите и подобрява функциите на нервната система;
-
Магнезий – участва в над 300 ензимни реакции в организма.
Един от най-големите плюсове на сусама е установеният факт, че редовната консумация на рак може да спре разпространението на много видове туморни клетки в организма.
Сусамовите семенца още са богати на антиоксиданти – спомагат за неутрализиране на свободни радикали и по този начин укрепват имунната система и забавят процеса на стареене.
При повишено кръвно налягане се препоръчва консумацията на масло от сусам, което действа благоприятно върху цялата сърдечно-съдова система.
Сусамът е богат и на витамин Е, който съшо е мощен антиоксидант и изключително важен за организма. Консумацията на сусам се препоръчва и за хора, страдащи от диабет, защото подобрява ефективността на препаратите, с които се лекува диабетът.
Важно е да кажем, е сусамът е ценен източник на протеини, които са с висококачествени аминокиселини. Затова той трябва да се консумира в големи количества от вегани или хора, които не си набавят достатъчно протеин. Това го прави и изключително подходяща храна по време на постите.
При сусама се открива най-високата концентрация на фитостероли – това са растителни вещества, които намаляват нивата на лошия холестерол, подобряват нивата на добрия холестерол и в пълна степен се грижат за сърцето, като свеждат до минимум риска от сърдечно-съдови болести.
Купувайте си качествен сусам и го използвайте в колкото се може повече неща – салати, супи, наръсване на хлебни изделия. Може да си набавите и сусамово брашно и да експериментирате с него – за палачинки, крекери, питки. Не пренебрегвайте и тахана, особено този, приготвен от суров пълнозърнест сусам, с който също можете да си набавите цялата гама от гореизброени полезни вещества.