100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Сусам – неподозиран източник на цяла гама полезни вещества

Сусамът е един продукт, който сякаш остава малко подценяван и не му се обръща толкова внимание, колкото трябва. Много популярен напоследък е сусамовият тахан, който се добавя към дресинги за салати, към хумус или към десерти.

Защо не трябва да подценяваме сусама и защо да го включваме по-често в менюто си?

На първо място, сусамът е изключително богат на почти всички витамини и минерали. Съдържа цялата гама от витамини в В-комплекса.

  • Фолиевата киселина – витамин В9 – играе важна роля за синтеза на ДНК и освен това, както всички знаем, изключително важна за здравето и развитието на плода при бременните жени;

  • Тиамин – В1 – спомага за производство на енергия в тялото и участва в усвояването на въглехидрати и протеини от организма, освен това и подобрява функциите на нервната система;

  • Ниацин – В3 – намалява нивата на лошия холестерол в кръвта, успокоява нервната система, затова и намалява стреса и тревожността;

  • Пиридоксин – В6 – помага за усвояването на аминокиселини и обмяната на вещества в организма; препоръчва се изключително много на спортисти.

Освен витамини сусамът е богат и на различни минерали като фосфор, магнезий, калций и цинк. Всички те имат съществено значение за организма.

  • Цинкът – поддържа здравето на костите, намалява риска от остеопороза; поддържа доброто състояние на косата, кожата и ноктите;

  • Фосфор – също полезен минерал за костите и тъканите в тялото;

  • Калций – отново укрепва костите и подобрява функциите на нервната система;

  • Магнезий – участва в над 300 ензимни реакции в организма.

Един от най-големите плюсове на сусама е установеният факт, че редовната консумация на рак може да спре разпространението на много видове туморни клетки в организма.

Сусамовите семенца още са богати на антиоксиданти – спомагат за неутрализиране на свободни радикали и по този начин укрепват имунната система и забавят процеса на стареене.

При повишено кръвно налягане се препоръчва консумацията на масло от сусам, което действа благоприятно върху цялата сърдечно-съдова система.

Сусамът е богат и на витамин Е, който съшо е мощен антиоксидант и изключително важен за организма. Консумацията на сусам се препоръчва и за хора, страдащи от диабет, защото подобрява ефективността на препаратите, с които се лекува диабетът.

Важно е да кажем, е сусамът е ценен източник на протеини, които са с висококачествени аминокиселини. Затова той трябва да се консумира в големи количества от вегани или хора, които не си набавят достатъчно протеин. Това го прави и изключително подходяща храна по време на постите.

При сусама се открива най-високата концентрация на фитостероли – това са растителни вещества, които намаляват нивата на лошия холестерол, подобряват нивата на добрия холестерол и в пълна степен се грижат за сърцето, като свеждат до минимум риска от сърдечно-съдови болести.

Купувайте си качествен сусам и го използвайте в колкото се може повече неща – салати, супи, наръсване на хлебни изделия. Може да си набавите и сусамово брашно и да експериментирате с него – за палачинки, крекери, питки. Не пренебрегвайте и тахана, особено този, приготвен от суров пълнозърнест сусам, с който също можете да си набавите цялата гама от гореизброени полезни вещества.


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...