100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Супер полезни употреби на краставицата вкъщи

Краставиците са много вкусни и полезни. Не сте си помисляли обаче, че освен за хапване на салатка краставиците имат и много други приложения вкъщи. Някои от тези употреби са напълно логични, докато други звучат доста налудничево, но пък не пречи да се пробват.

Ето някои от най-интересните и полезни употреби на краставицата като помощник вкъщи:

  • Помагат в борбата с вредители – интересен факт е, че в краставиците се съдържат определени вещества, които отблъскват вредителите. За да използвате това, сложете няколко резенчета краставица в някой ъгъл вкъщи или в двора – въпросните вещества ще преминат през определени химическа процеси, които отделят миризма, която е силно отблъскваща за повечето вредители. Хубавото е, че на нас тази миризма не ни пречи и изобщо няма да я усетите.

  • Срещу слънчеви изгаряния – сега е зима, но лятото често имаме този проблем особено ако сме забравили да се намажем с лосион против изгаряне. Е, има лесно решение. Внимателно натъркайте изгорялата зона с парче краставица. Това ще подхрани кожата, ще облекчи болката и паренето и ще помогне за по-бързото възстановяване.

  • Почистване на обувки – е, това дори не сме го предполагали. Но оказва се, че краставиците могат да помогнат и за почистване на кожени обувки. С резенче краставица натъркайте обувките си – те не само ще придобият блясък, но ще станат и по-устойчиви срещу вода.

  • Почистват и подхранват кожата – всички сме виждали как по филмите си слагат резенчета краставици върху очите – целта на това е хидратиране на кожата около очите и справяне с подпухналостта. Това се дължи на фотохимикалите, които се съдържат в краставицата. Те по естествен начин стягат колагена в кожата и я правят по-еластична. Освен това обаче може да използвате краставицата и за дълбоко почистване на кожата. Когато си правите парна баня, сложете няколко парчета краставица във водата. Изпаренията от краставицата ще проникнат дълбоко в порите на кожата и ще я почистят и подхранят отвътре. С няколко резенчета краставица ще се сдобиете с по-чиста и сияйна кожа.

  • Справят се с целулит и бръчки – всички жени знаят, че това са два много неприятни проблема, които могат да се скрият само с много скъпи гелове или операции. Добрата новина е, че няма нужда да прибягваме дотам. Ако натъркате проблемните зони с краставица, кожата ви ще изглежда по-гладна и стегната само за секунди.

  • Трият молив и химикал – ако някой малък пакостник е надраскал стените вкъщи с моливи или пастели, може да почистите засегнатата зона с парче кора от краставица. Същото може да приложите, ако сте написали нещо грешно с химикал.

  • Вместо почистващ препарат за потъмнели кухненски уреди – със сигурност имате вкъщи уреди от неръждаема стомана. И със сигурност сте забелязали, че с времето започват да потъмняват. Вместо да ползвате скъпи и вредни химически препарати за почистването на тези уреди, вземете парче краставица и натъркайте с нея, докато не „светнат“.

  • Освежават дъха – вместо дъвка доверете се на краставица. Само трябва да притиснете парченце краставица към небцето си за около 30 секунди и ще се отървете от лошия дъх.

  • Спира скърцането – всеки има вкъщи поне една врата на стая или шкафче, която скърца ужасяващо. Вместо да търпите дразнещия звук или да купувате скъпи масла, може да натриете скърцащата панта с парче краставица и да си решите проблема.

Вкусни, полезни за организма и помощници в домакинската работа! Безспорно краставиците са истински съкровища.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...