Продукти:
-
500 г паста по избор – спагети, талятели, макарони
-
3 патладжана
-
2 тиквички
-
400 г гъби печурки
-
5-6 червени чушки
-
2-3 домата
-
2-3 с.л. зехтин
-
Сол
-
Подправки по избор – черен пипер, чубрица, риган, босилек, мащерка
Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на едро. Слагат се в тава, поливат се със зехтин и се овкусяват с подправки по избор – сол, пипер, чубрица, риган, босилек, мащерка. Слагат се да се пекат до омекване – около 1 час.
Пастата се слага да се вари в подсолена вода и се вари до готовност.
Когато зеленчуците са омекнали, се прехвърлят в подходящ дълбок съд и се пасират (могат да се пасират и в тавата, ако е достатъчно дълбока). По желание гъбите се вадят предварително, за да останат на едри парчета.
След като зеленчуците се пасират, ако полученият сос е прекалено гъст, се разрежда с малко от водата, в която е вряла пастата. Когато сосът получи желаната гъстота, отцедената паста се прибавя към него и се разбърква добре.