Много вкусни и лесни соленки, подходящи за закуска. Те са и чудесен вариант, ако искате да включите децата си в готвенето, защото от готовото тесто могат да се оформят всякакви форми и децата могат да развихрят въображението си. Ако ще правите тези соленки, задължително извикайте децата си да помагат. Освен това соленките успешно могат да се запишат в графата „здравословни рецепти“.
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 с.л. свинска мас
1 с.л. краве масло
1 с.л. кокосово масло
Сол, шарена сол, чубрица – по желание
1 яйце за намазване
Настърган кашкавал, слънчогледови семки и сусам за поръсване
Комбинация от брашна за омесване на меко тесто– лимецово брашно, пълнозърнесто брашно, царевично брашно, съвсем малко бяло брашно – общо около 2 ч.ч.
*Сложете брашна според вашите вкусове и предпочитания. Можете и изцяло да пропуснете бялото брашно.
*Ако направите соленките изцяло със свинска мас, те ще станат по-хрупкави.
Начин на приготвяне:
В купа сложете киселото мляко и содата, разбъркайте. Добавете свинската мас, разтопеното кокосово масло и краве масло. Разбъркайте добре, прибавете подправките и започнете да прибавяте брашната. В началото бъркайте с вилица, след това домесете с ръце. Когато се получи меко тесто, от него може да оформяте всякакви форми соленки.
*От същото тесто можете да направите и по-големи питки.
Нареждайте ги в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре намажете с разбито яйце и наръсете с настърган кашкавал, слънчогледови семки и сусам.