100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Синьото е полезно! Храните, имащи натурален син цвят, подобряват цялостно тонуса ни

Коя е първата ви асоциация със синия цвят? Небе, море. Най-често такъв е отговорът. Но освен това, синият цвят се свързва с мъдрoстта, лиялността, доверието, интелекта, вярата, истината.

 

Напоследък ви информираме за групирането на храните по цветове. Според цвета им, те споделят някои свои общи характеристики.

 

Ето какво има в сините и лилавите храни. Но нека направим уточнението, че става дума за натурално сините храни, а не тези, постигнати по някакъв химичен път.

 

Храните от групата на "сините" са такива на цвят заради наличието на фитохимикали, или фитонутриенти, както по-често се наричат.

 

Антоцианините: този антиоксидант има силно антивъзпалително свойство и служи като протектор за развитието на ракови образувания. Намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания.

 

Ресвератрол: този антиоксидант, съдържащ се в сините храни, предпазва от агресивното действие на времето и отражението му върху кожата. Отново помага на сърдечната дейност, намалявайки нивата на холестерол в кръвта. Освен това с тези храни можем да се предпазим от болестта на Алцхаймер.

 

Като цяло сините и лилавите храни подобряват цялостния тонус на огранизма, а някои дори смятат, че удължават живота. В тази статия става дума за деменцията, а за сините храни се смята, че подпомагат работата на мозъка и способността за запаметяване.

 

И накрая кои са храните, за които говорим – боровинки, къпини, сини сливи, смокини, лилавото зеле, патладжан и черните стафиди.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...