Коя е първата ви асоциация със синия цвят? Небе, море. Най-често такъв е отговорът. Но освен това, синият цвят се свързва с мъдрoстта, лиялността, доверието, интелекта, вярата, истината.
Напоследък ви информираме за групирането на храните по цветове. Според цвета им, те споделят някои свои общи характеристики.
Ето какво има в сините и лилавите храни. Но нека направим уточнението, че става дума за натурално сините храни, а не тези, постигнати по някакъв химичен път.
Храните от групата на "сините" са такива на цвят заради наличието на фитохимикали, или фитонутриенти, както по-често се наричат.
Антоцианините: този антиоксидант има силно антивъзпалително свойство и служи като протектор за развитието на ракови образувания. Намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания.
Ресвератрол: този антиоксидант, съдържащ се в сините храни, предпазва от агресивното действие на времето и отражението му върху кожата. Отново помага на сърдечната дейност, намалявайки нивата на холестерол в кръвта. Освен това с тези храни можем да се предпазим от болестта на Алцхаймер.
Като цяло сините и лилавите храни подобряват цялостния тонус на огранизма, а някои дори смятат, че удължават живота. В тази статия става дума за деменцията, а за сините храни се смята, че подпомагат работата на мозъка и способността за запаметяване.
И накрая кои са храните, за които говорим – боровинки, къпини, сини сливи, смокини, лилавото зеле, патладжан и черните стафиди.