Знаете ли какво е чироз? Не, нямаме предвид чоризо – пикантният испански салам, нито чурос – мексиканските пържени хрупкави тулумбички. Чироз е сушена риба, която най-вероятно сте виждали да продават по плажовете. Думата „чироз“ идва от гръцки и означава сушена риба. Изключително подходящо мезе за бира.
В България чирозът традиционно се приготвя от скумрия. Може също да се приготви от сафрид, бяла риба, треска, чернокоп, карагьоз, уклей , зарган. Всъщност единственото важно условие при избора на риба за приготвяне на чироз е тя да е по-суха.
Сушенето е един от най-старите методи за запазване на продуктите за по-дълго време. В миналото чрез сушене са запазвали и месо, и риба в огромни количества.
Как се прави чирозът? Трябва задължително да се ползва прясна риба – ако можете да се сдобиете с такава от приятел рибар, то сте късметлии. За предпочитане е да се използва пролетният улов, тъй като тогава рибата е изхвърлила хайвера си и има по-малко мазнини.
Рибата трябва внимателно да се почисти от вътрешностите, като най-добре е да не се разрязва.
След това се измива и осолява с морска сол. Оставя се в подходящ съд да престоява около три дни. Добре е да се постави под наклон, защото солта дехидратира рибата и изцежда от нея излишната вода. Тази вода трябва да се отстранява и да се изхвърля. Обикновено въпросната течност се появява след първия ден.
След това се измива с вода, подсушава се и се закача на хладно и проветриво място – по същия начин, по който се закача суджука зимата. Сушенето на рибата обикновено трае два-три дни. Ако има опасност от мухи или други насекоми, рибата трябва да се покрие с тензух или друг проветрив плат. Рибките могат да се връзват през опашките или да им се направят кукички от разтворени кламери.
Готовият чироз се съхранява в хладилник. Ако количествата са по-големи, може да съхранявате и във фризер.
Сушената риба е позната и в други страни по света – в Италия, Хърватия, Нигерия, Норвегия. Друг интересен факт е, че сушената риба съдържа всички полезни вещества, витамини и минерали, които съдържа и прясната риба.
Ако имате възможност да си набавите прясна риба, задължително си пригответе чироз, защото лятото идва, а с него се появява и желанието за студена бира с вкусно мезе.