Много вкусна и лесна рецепта за яйца по арабски с интересното наименование Шакшука. Доста прилича на нашия миш-маш, но все пак има разлика. Ястието се приготвя бързо и е достатъчно засищащо, за да е подходящо както за обяд, така и за вечеря.
Продукти:
1 с.л. зехтин
1 глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, пресовани
1 червена чушка, нарязана на ситно
800 г домати от буркан или консверва
2 с.л. доматено пюре
6 яйца
1 ч.л. чили на прах
1 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. захар
Сол, черен пипер
Пресен магданоз или кориандър за сервиране
Приготвяне:
В тиган загрейте зехтина и сложете лука да се готви за няколко минути. Ако не искате да пържите, добавете малко вода и така ще се задушава, вместо да се пържи. След като лукът омекне, добавете чесъна и чушката. Гответе още 5 минути.
После добавете доматеното пюре и доматите от буркан. Прибавете всички подправки и захарта. Оставете да се готви 10-15 минути, докато сосът се редуцира.
После чукнете яйцата върху соса и сложете капака на тигана. Оставете яйцата да се готвят 10-15 минути. При поднасяне гарнирайте с пресен магданоз или кориандър.