Ролята на подправките е от изключително значение за вкуса на ястието. Добрата новина е, че на пазара лесно се намират, особено през пролетта, пресни зелени подправки.
Кои са те и с кои продукти най-добре се съчетават? Не спирайте да четете...
Магданоз. Има мек вкус и се използва за овкусяване и освежаване на супи, салати, сосове, месо, служи и за украса.
Кориандър. Напоследък се появи и на българския пазар. Много прилича на магданоз, но има специфичен вкус и е най-подходящ за месо, пилешко, риба и салати.
Копър. Най-много подхожда на риба, салати и за маринати.
Мащерка. Има превъзходен аромат. Много подходяща за месо, зеленчуци, тестени изделия.
Чубрица. Харакерна подправка за българската национална кухня. Има специфичен вкус и е много подходяща за яхнии, кайма, зеленчуци.
Риган. Средиземноморска подправка, която се използва за пица, паста и салати и за агнешко месо.
Джоджен. Много подходяща подправка за варива, пълнежи и агнешко месо.
Мента. Много близка по аромат с джоджена, но с по-мек вкус използва се за месо, салати и се комбинира чудесно със сладкиши.
Босилек. Много ароматна подправка, най-много подхожда на ястия с домати, сосове, пици, паста, салати.
Салвия. Или градински чай - изключително полезна подправка и билка. Много подходяща за свинско месо.
Розмарин. Средиземноморска подправка и билка. Подходяща за агнешко, свинско, телешко, заешко.
Естрагон. Подхожда на картофи, риба, сосове.
Див лук. Замества лука и придава деликатен вкус на ястието. Служи и за украса.
Целина. Зелените листа на целината основно се използват за супи.
Девисил. Листата много приличат на тези на целината, но са с по-светъл цвят и много приятен аромат. Задължителна подправка за риба, агнешко, боб и някои видове салати.
Как можем да съхраним зелените подправки за по-дълго време?
Всички зелени подправки могат да се замразят. Първо трябва да се измият, след това хубаво да се подсушат и да се поставят нарязани в кутия.
Сложете етикет на кутиите, така по-лесно ще намирате подправката, коята ви трябва.