Повечето от нас са се сблъсквали с проблема "как да съхраня" свежите подправки за по-дълго време.
Повечето от нас вече се научиха да използват босилек в готвенето, което е добре, тъй като той има уникален аромат. Но винаги се ядосваме, когато видим как листенцата му завехват на 2 ден.
Все пак не можем да нарежем цялата връзка (освен ако не правим босилково песто, разбира се). Затова е добре да знаем как предпочита да бъде съхранявано това растение, за да можем да се радваме на полезните му свойства и свежия му вид за по-дълго време.
И така, много е лесно – почти като букет цветя.
Трябва да отрежем малко от дръжките на връзката с босилек, след това да потопим в чаша или друг съд с вода. Дотук като с красивия букет, който получихте онзи ден :)
Но за разлика от букета, босилека ще го "скрием" с плик. Трябва да похлупите босилека с найлоново пликче. Но не стегнато, без да връзвате. И така оставяте босилека на плота, или друго, удобно място за вас.
Нека споменем, че методът е същият и при съхранение на магданоз и кориандър. Но с тази разлика, че те трябва да се слагат в хладилника. Докато босилекът предпочита малко по-топло, затова и го оставяме на стайна температура.
Според някои този метод може да съхрани босилека свеж до 7, дори 10 дни.
Е, следващият път и ние ще опитаме и ще споделим. А междувременно, ако вие имате други наблюдения, очакваме да споделите.