100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Райската ябълка – екзотична, но супер полезна

Райската ябълка е плод, произхождащ от Китай и Япония. Името на плода идва от гръцки и означава „божествен огън“. В България е пренесена през 30-те години на 20-ти век. Нарича се още „медовина“.

Райската ябълка има специфичен вкус, който не се харесва на всеки. Както всеки плод обаче тя е изключително полезна. В миналото се е използвана за лечение на скорбут. Днес се използва за лечение на – болести по дихателните пътища, анемия, стомашно-чревни болести, раздразнени венци, диабет и малокръвие.

Счита се, че компрес от райска ябълка върху външни рани може да ускори заздравяването им. Освен плода от райската ябълка могат да се използват и листата на плода. Изсушени и стрити лиса на райска ябълка се използват при кръвоизливи.

Прясно изцеденият сок от райска ябълка пък действа отхрачващо и помага на дихателните пътища да се прочистят от излишния секрет – по този начин успешно лекува настинка и кашлица.

Райската ябълка е богата на йод, затова и хора, страдащи от проблеми със щитовидната жлеза, трябва да я включват активно в менюто си.

Освен това райската ябълка е един от най-сладките и едновременно с това най-нискокалорични плодове. Една райска ябълка съдържа около 70 ккал. А когато е узряла, наистина е изключително сладка. В една райска ябълка се съдържат  15 г въглехидрати, от които почти половината са фибри.

Екзотичният плод е изключително богат на витамин А – само две ябълки дневно са нужни за набавяне на дневната доза. Освен това райската ябълка съдържа в големи количества витамин С и витамини от В-комплекса. Богата е още на манган, мед, фосфор, калций и желязо. Благодарение на всички тези витамини и минерали, райската ябълка е изключително полезна и действа положително на:

  • Имунната система – вече изтъкнахме високото съдържание на витамин С в райските ябълки, но да уточним, че една ябълка осигурява около 80% от дневната доза на витамин С. А именно витамин С отговаря за имунната система и нейното поддържане.

  • Храносмилателната система – причина за това е високото съдържание на фибри и полезни влакна в райските ябълки. Консумацията им подобрява цялостната дейност на храносмилателната система, като спомагат за обработка на храната, стимулират перисталтиката, облекчават състояния като запек и диария.

  • Състоянието на кожата – благодарение на високото съдържание на витамин А, бета-каротин, лутеин и криптоксантин райската ябълка се явява мощен антиоксидант, който освен всичко друго предотвратява преждевременното стареене на кожата и на организма като цяло.

  • Зрението – съдържа съединения, които помагат на очите и поддържат здравето им. Райската ябълка съдържа зеаксантинин, който е един от двата каротеноида, съдържащи се в ретината. Доказано за него е, че намалява дегенерацията на макулата, катаракта и нощната слепота.

  • Кръвното налягане – благодарение на калият консумацията на райска ябълка влияе върху кръвното налягане, като го понижава. Освен това увеличава притока на кръв. По този начин се предотвратяват и различни заболявания на сърдечно-съдовата система.

  • Метаболизма – освен че подобряват дейността на храносмилателната система, райските ябълки влияят върху всички метаболитни функции, протичащи в тялото.

Ако все още не сте опитвали райски ябълки, то задължително трябва да го направите. И ако ви харесат, включвайте ги редовно в менюто си, защото редовната им консумация носи изключително много ползи на цялото тяло.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...