Райската ябълка е плод, произхождащ от Китай и Япония. Името на плода идва от гръцки и означава „божествен огън“. В България е пренесена през 30-те години на 20-ти век. Нарича се още „медовина“.
Райската ябълка има специфичен вкус, който не се харесва на всеки. Както всеки плод обаче тя е изключително полезна. В миналото се е използвана за лечение на скорбут. Днес се използва за лечение на – болести по дихателните пътища, анемия, стомашно-чревни болести, раздразнени венци, диабет и малокръвие.
Счита се, че компрес от райска ябълка върху външни рани може да ускори заздравяването им. Освен плода от райската ябълка могат да се използват и листата на плода. Изсушени и стрити лиса на райска ябълка се използват при кръвоизливи.
Прясно изцеденият сок от райска ябълка пък действа отхрачващо и помага на дихателните пътища да се прочистят от излишния секрет – по този начин успешно лекува настинка и кашлица.
Райската ябълка е богата на йод, затова и хора, страдащи от проблеми със щитовидната жлеза, трябва да я включват активно в менюто си.
Освен това райската ябълка е един от най-сладките и едновременно с това най-нискокалорични плодове. Една райска ябълка съдържа около 70 ккал. А когато е узряла, наистина е изключително сладка. В една райска ябълка се съдържат 15 г въглехидрати, от които почти половината са фибри.
Екзотичният плод е изключително богат на витамин А – само две ябълки дневно са нужни за набавяне на дневната доза. Освен това райската ябълка съдържа в големи количества витамин С и витамини от В-комплекса. Богата е още на манган, мед, фосфор, калций и желязо. Благодарение на всички тези витамини и минерали, райската ябълка е изключително полезна и действа положително на:
-
Имунната система – вече изтъкнахме високото съдържание на витамин С в райските ябълки, но да уточним, че една ябълка осигурява около 80% от дневната доза на витамин С. А именно витамин С отговаря за имунната система и нейното поддържане.
-
Храносмилателната система – причина за това е високото съдържание на фибри и полезни влакна в райските ябълки. Консумацията им подобрява цялостната дейност на храносмилателната система, като спомагат за обработка на храната, стимулират перисталтиката, облекчават състояния като запек и диария.
-
Състоянието на кожата – благодарение на високото съдържание на витамин А, бета-каротин, лутеин и криптоксантин райската ябълка се явява мощен антиоксидант, който освен всичко друго предотвратява преждевременното стареене на кожата и на организма като цяло.
-
Зрението – съдържа съединения, които помагат на очите и поддържат здравето им. Райската ябълка съдържа зеаксантинин, който е един от двата каротеноида, съдържащи се в ретината. Доказано за него е, че намалява дегенерацията на макулата, катаракта и нощната слепота.
-
Кръвното налягане – благодарение на калият консумацията на райска ябълка влияе върху кръвното налягане, като го понижава. Освен това увеличава притока на кръв. По този начин се предотвратяват и различни заболявания на сърдечно-съдовата система.
-
Метаболизма – освен че подобряват дейността на храносмилателната система, райските ябълки влияят върху всички метаболитни функции, протичащи в тялото.
Ако все още не сте опитвали райски ябълки, то задължително трябва да го направите. И ако ви харесат, включвайте ги редовно в менюто си, защото редовната им консумация носи изключително много ползи на цялото тяло.