100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Бланширане на зелени зеленчуци

Бланширането е най-добрият метод за обработка на зеленчуци.

Пролетното време е любимо на шеф-готвачите, просто защото необходимостта от термична обработка намалява, за сметка на нарастващото разнообразие на сезонните продукти.

 

Всеки професионалист ще потвърди, че, колкото по-дълго се готви един свеж продукт, било то плод, зеленчук или подправка, толкова повече от ценните си качества изгубва той.

 

Ето защо бланширането е сред най-добрите методи за "готвене" през топлите месеци.

 

Минимална работа с ножа, бърза "баня" във врящата вода, шокиране в студена вода, малко подправки на вкус и придобивате едно чудесно сезонно блюдо.

 

Правилата на бланширането

Няма строго написани закони по темата кои зеленчуци стават за бланширане и как да се комбинират впоследствие. Методиката, която ще споделим с вас, е подходяща за повечето пролетни зеленчуци със зелен цвят, включително за представители на семейство бобови.

 

1. Използвайте голяма тенджера, пълна с вода. Когато потопите зелен зеленчук във вряща вода, в него настъпват няколко промени. Първо, бланширането ще унищожи достатъчно от клетъчната му структура, за да омекне, без да изгуби хрупкавите си свойства. Второ, междуклетъчните газове ще се разширят и ще "избягат" от зеленчука под формата на малки мехурчета.

 

Именно това освобождаване на газ предизвиква промяната в цвета от светъл към наситен, позволявайки на пигмента хлорофил да покаже пълния си блясък. В същото време, ензимите, които разрушават зелените пигменти и ги превръщат в кафяви, се унищожават.

 

Точно поради тази причина бланшираните зеленчуци изглеждат много по-ярки и са такива за по-дълго време, в сравнение с пресните. Разбира се, ако продължите да ги готвите, хлорофилът ще изчезне и зеленчуците ще придобият нежелан кафяв оттенък.

 

Целта на бланширането е именно запазването на свежестта на зеленчуците и точно заради това е необходимо голямо количество вода. Така водата запазва температурата си и след прибавянето на зеленчуците, които, от своя страна, се готвят по-бързо.

 

2. Бланширайте различните зеленчуци поотделно. Аспержите са различни от граховите зърна. Всички зеленчуци имат нужда от различно количество време заради различните си размери, плътност, свойства и т.н.

 

Единственият начин за постигане на съвършената порция бланширани зеленчуци е готвенето им поотделно.

 

3. Готовите зеленчуци шокирайте със студена вода. Ако не вярвате в този метод, направете си експеримент с грах, който току-що сте бланширали. Изсипете го директно в купата и го оставете да се охлади там. Това, което ще откриете след половин час, няма да ви хареса.

 

Заради топлината, граховите зърна в центъра ще са се размекнали и ще изглеждат преварени. Шокирайте ги със студена вода и това няма да се случи.

 

 

Полезни съвети

Честит Гергьовден, честит Ден на храбростта!

Първо, честит имен ден на всички, които носят това силно име! С лекота да сте такива, каквито името ви го изисква и нека делата ви вървят пред имената. И разбира се, честите Ден на храбростта и Българската армия. Ние не сме крайни традиционалисти и обичаме да пречупваме традиционните празници през нашата си призма.  Затова в Деня на храбростта искаме да поздра...

Христос воскресе!

Христос воскресе! Великденските празници винаги са специални за нас, защото се събираме заедно с любимите си хора и спираме с труда за малко.  Затова от сърце ви желаем не само да сте здрави, но и винаги на Великден да се събирате с близки хора, да ви е уютно, семейно и сплотено. Пожелаваме ви на този най-светъл от всички християнски празници, да усещате...