Прасковата (Prunus persica) е част от семейство Розоцветни. Първоначално за тяхна родина се смята Персия, но впоследствие става ясно, че най-напред са започнали да се култивират в Китай.
Сигурно сте чували още, че наричат прасковите "райският плод" и това изобщо не е случайно. Слънчевите красавици могат да се похвалят с куп полезни нутриенти. Те са незаменим източник на витамин C, бета-каротин (най-вече в оранжевите, червени и жълти сортове) и ниацин.
Ниацинът, познат още като витамин B3, подпомага дейността на храносмилателната система и има доброто качество да понижава високо кръвно налягане. Многообразието от органични киселини в любимките ни също се грижат за доброто настроение на стомаха и ежедневните процеси, извършващи се в него.
В прасковите, макар и в скромни количества, има още желязо, а калият в тях допринася са нормалното протичане на сърдечносъдовата дейност.
Прасковите имат диуретичен ефект, който ги превръща в добър помощник на всички спазващи диета. Освен това в една средно голяма праскова се съдържат средно само около 52 калории.