Пащърнакът е един от онези зеленчуци, който не се радва на особена популярност в България. Изговаря се трудно, изглежда малко странно и като че ли майките ни и бабите ни не са го ползвали често, така че просто не е успял да се класира за място в кухнята ни.
Само че пащърнакът, колкото и трудно да се произнася, е изключително вкусен, а както всеки зеленчук – супер полезен.
Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, който може да се косумира сготвен и суров. Много прилича на моркова, затова и често е наричан бял морков. Когато пък стане по-големичък, на външен вид може да се сбърка и с ряпа.
Зеленчукът е изключително богат на витамини и минерали. В 100 г пащърнак има цели 375 мг калий. Освен това в него има голямо количество фибри, витамин С, витамин Е, калций и магнезий.
Фибрите в него са полезни за храносмилтелната система и подобряват нейната функция. Помагат при запек, а освен това спомагат и битката с килограмите.
Пащърнакът е богат и на антиоксиданти – фалкарион, фалкариндиол, панаксидиол, метил-фалкариндол. Все сложно звучащи неща, но полезни за нашия организъм. Растението още има противовъзпалителни и противогъбични свойства.
Когато купувайте пащърнак, избирайте средно големи корени, които са гладки и твърди – подобно на морковите. Знаете, че големите често са безвкусни, а съвсем малките – трудно се белят и обработват. Ако са меки корените, означава, че са поостарели.
Освен че е полезен, пащърнакът наистина е много вкусен. Както вече казахме, може да се хапва както суров, така и сготвен. Навсякъде, където слагате морковите, можете да прибавяте и пащърнак – салата с цвекло, зелева салата, в комбинация с ряпа. Най-вкусно, разбира се, ще стане, ако направите салата от всичко гореизборено – цвекло, моркови, зеле, ряпа, пащърнак и ябълка!
Може да го добавяте наситнен във всякакви супи и ястия. Можете да го готвите на пара, варен, печен, задушен, сотиран – наистина, приготвен по всякакъв начин, става изключително вкусен.
Предлагаме ви една вкусна рецепта, която е подходяща и за гарнитура към основно.
Печен пащърнак на фурна:
Обелете пащърнака и го нарежете на пръчици. Наредете в тава, застлана с хартия за печене. Леко полейте с мазнина и наръсете най-любимите си подправки – риганът му подхожда доста добре. Солта и черният пипер са задължително. Печете до готовност. В тавата можете да добавите, разбира се, всякакви други зеленчуци, така че да получите пъстра гарнитура от различни печени зеленчуци.
Когато е печен, пащърнакът добива до известна степен вкуса на сладък картоф, защото е по-сладък от морковите и става просто превъзходен. Ако имате ваши любими рецепти с пащърнак, очакваме да ги изпратите на нашата facebook страница.