100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Ползвате ли пащърнак?

Пащърнакът е един от онези зеленчуци, който не се радва на особена популярност в България. Изговаря се трудно, изглежда малко странно и като че ли майките ни и бабите ни не са го ползвали често, така че просто не е успял да се класира за място в кухнята ни.

Само че пащърнакът, колкото и трудно да се произнася, е изключително вкусен, а както всеки зеленчук – супер полезен.

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, който може да се косумира сготвен и суров. Много прилича на моркова, затова и често е наричан бял морков. Когато пък стане по-големичък, на външен вид може да се сбърка и с ряпа.

Зеленчукът е изключително богат на витамини и минерали. В 100 г пащърнак има цели 375 мг калий. Освен това в него има голямо количество фибри, витамин С, витамин Е, калций и магнезий.

Фибрите в него са полезни за храносмилтелната система и подобряват нейната функция. Помагат при запек, а освен това спомагат и битката с килограмите.

Пащърнакът е богат и на антиоксиданти – фалкарион, фалкариндиол, панаксидиол, метил-фалкариндол. Все сложно звучащи неща, но полезни за нашия организъм. Растението още има противовъзпалителни и противогъбични свойства.

Когато купувайте пащърнак, избирайте средно големи корени, които са гладки и твърди – подобно на морковите. Знаете, че големите често са безвкусни, а съвсем малките – трудно се белят и обработват. Ако са меки корените, означава, че са поостарели.

Освен че е полезен, пащърнакът наистина е много вкусен. Както вече казахме, може да се хапва както суров, така и сготвен. Навсякъде, където слагате морковите, можете да прибавяте и пащърнак – салата с цвекло, зелева салата, в комбинация с ряпа. Най-вкусно, разбира се, ще стане, ако направите салата от всичко гореизборено – цвекло, моркови, зеле, ряпа, пащърнак и ябълка!

Може да го добавяте наситнен във всякакви супи и ястия. Можете да го готвите на пара, варен, печен, задушен, сотиран – наистина, приготвен по всякакъв начин, става изключително вкусен.

Предлагаме ви една вкусна рецепта, която е подходяща и за гарнитура към основно.

Печен пащърнак на фурна:

Обелете пащърнака и го нарежете на пръчици. Наредете в тава, застлана с хартия за печене. Леко полейте с мазнина и наръсете най-любимите си подправки – риганът му подхожда доста добре. Солта и черният пипер са задължително. Печете до готовност. В тавата можете да добавите, разбира се, всякакви други зеленчуци, така че да получите пъстра гарнитура от различни печени зеленчуци.

Когато е печен, пащърнакът добива до известна степен вкуса на сладък картоф, защото е по-сладък от морковите и става просто превъзходен. Ако имате ваши любими рецепти с пащърнак, очакваме да ги изпратите на нашата facebook страница.  

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...