Ако сте любители на нетрадиционните вкусове, ако ви е омръзнало от едни и същи манджи всеки ден, ако не ви е страх да експериментирате, тази рецепта е точно за вас. Супер ароматно ястие, което ви пренася в далечен Тайланд. Прави се лесно, продуктите са достъпни и освен това – отнема не повече от 30 минути!
Продукти;
400 г пилешко месо
1 с.л. рапично олио
2 глави лук
3 скилидки чесън
300 г кокосово мляко
1 с.л. сок от лимон/лайм
200 г дългозърнест ориз
Подправки – сол, пипер, къри, кориандър, джинджифил, червен пипер, куркума, кимион
Нарежете месото на кубчета, овкусете със сол и пипер и сложете в тиган с малко количество мазнина. Когато придобие златист цвят, прехвърлете в чиния. В тигана сложете наситнените лук, чесън и корен от джинджифил (ако предпочитате да ползвате пресен джинджифил, вместо сушен). В тигана добавете и всички подправки – умишлено не ви даваме точно количество на подправките, за да сложите толкова, колкото ви харесва. Ако не обичате някоя от тези подправки, не я слагайте.
Добавете им малко от кокосовото мляко и оставете така за 5-6 минути. После върнете пилешкото в тигана, добавете останалото кокосово мляко и оставете още няколко минути. Накрая добавете и сокът от лимон и свалете от котлона.
Ориза сварете според указанията на опаковката. При варенето го овкусете със кориандър, куркума и къри.
По желание сервирайте ястието с резени лайм, наситнен магданоз и лъжица кисело мляко.