100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Печените ябълки са супер полезни

Винаги пресните плодове и зеленчуци са за предпочитане пред термично обработените. 

И по принцип е така. Само че при ябълките нещата не стоят точно така.

Печенето на ябълките не унищожава полезните вещества в тях. 

Единственият витамин, който губим, когато изпечем ябълките, е витамин С - той се унищожава при всяка термична обработка. 

Като цяло, хранителната стойност на печената ябълка е супер близка до тази на суровата такава. 

Разбира се, много зависи от това, какво е добавено към ябълката, докато се пече (ядки, мазнина, мед, захар, крема сирене и т.н.).

Печените ябълки са много по-добра алтернатива за хора с проблеми с храносмилателния тракт. Те се усвояват много по-добре от пресните. 

От това, какво ще добавите, зависи колко ще се увеличат калориите в ябълката. Една средно голяма прясна ябълка има около 90 ккал. Ако й добавите малко масло, канела и орехи, калориите могат да се вдигнат до 300, затова не прекалявайте с ядките и маслото. 

Повечето фибри са в кората на ябълката, затова, когато ги печете, не ги белете. Една печена ябълка съдържа около 2.5 г фибри

Калият в ябълката не се засяга изобщо с готвенето, така че печете смело!

За какво са полезни?

Печените ябълки могат да ни спасят от преяждане. За тази цел трябва да се приемат преди храна, а не след като десерт. Пектинът, който се съдържа в тях, набъбва и ни осигурява чувство за ситост. Така хапваме по-малко.

Печените ябълки могат да избавят от тремор (треперене). Правим едно уточнение - става дума за тремори, които не са предшественици на по-сериозни заболявания. За да се избавите от тремор, хапвайте в продължение на 10 дни само печени ябълки - изяждайте по около 3 килограма на ден, разделени по 1 кг сутрин, обед и вечер.

 

34930

 youtube.com


Печените ябълки са полезни за стомаха и черния дроб. При някои заболявания и проблеми със стомашно-чревния тракт хапването на пресни ябълки може да не е добра идея. В такъв случай изберете печени ябълки. Веществата, които се съдържат в тях, са полезни за стомаха и черния дроб и са лесно усвоими, когато ябълката е изпечена, за разлика от прясната, която би подразнила стомашната лигавица.

Полезни са при констипация (запек). Както вече казахме по-горе, печените ябълки са добро лечение при стомашно-чревни проблеми. Включете ги активно в менюто си, за да нямате повече проблеми. 

 

34933

youtube.com

Няколко правила за приготвяне на печени ябълки:

1. Избирайте здрави ябълки.

2. Не ползвайте зелени ябълки. По-добре вземете червени и по-сладки, така ще им добавяте и по-малко захар.

3. Не ги белете - в кората е скрита по-голяма част от ценните хранителни вещества.

4. Преди да започнете, измийте ги и подсушете старателно.

5. Избирайте големи ябълки, ако ще слагате плънка в тях. 

6. Добавяйте канела - тя се съчетава чудесно с ябълките, а и е супер полезна!

7. Слагайте в тавичката по малко вода и в началото на печене, покривайте с фолио. 

8. Подходящи добавки - орехи, стафиди, тиква (настъргана или тиквено пюре), канела, карамфил, кафява захар, мед, кленов сироп, масло. 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...