Винаги пресните плодове и зеленчуци са за предпочитане пред термично обработените.
И по принцип е така. Само че при ябълките нещата не стоят точно така.
Печенето на ябълките не унищожава полезните вещества в тях.
Единственият витамин, който губим, когато изпечем ябълките, е витамин С - той се унищожава при всяка термична обработка.
Като цяло, хранителната стойност на печената ябълка е супер близка до тази на суровата такава.
Разбира се, много зависи от това, какво е добавено към ябълката, докато се пече (ядки, мазнина, мед, захар, крема сирене и т.н.).
Печените ябълки са много по-добра алтернатива за хора с проблеми с храносмилателния тракт. Те се усвояват много по-добре от пресните.
От това, какво ще добавите, зависи колко ще се увеличат калориите в ябълката. Една средно голяма прясна ябълка има около 90 ккал. Ако й добавите малко масло, канела и орехи, калориите могат да се вдигнат до 300, затова не прекалявайте с ядките и маслото.
Повечето фибри са в кората на ябълката, затова, когато ги печете, не ги белете. Една печена ябълка съдържа около 2.5 г фибри.
Калият в ябълката не се засяга изобщо с готвенето, така че печете смело!
За какво са полезни?
Печените ябълки могат да ни спасят от преяждане. За тази цел трябва да се приемат преди храна, а не след като десерт. Пектинът, който се съдържа в тях, набъбва и ни осигурява чувство за ситост. Така хапваме по-малко.
Печените ябълки могат да избавят от тремор (треперене). Правим едно уточнение - става дума за тремори, които не са предшественици на по-сериозни заболявания. За да се избавите от тремор, хапвайте в продължение на 10 дни само печени ябълки - изяждайте по около 3 килограма на ден, разделени по 1 кг сутрин, обед и вечер.
youtube.com
Печените ябълки са полезни за стомаха и черния дроб. При някои заболявания и проблеми със стомашно-чревния тракт хапването на пресни ябълки може да не е добра идея. В такъв случай изберете печени ябълки. Веществата, които се съдържат в тях, са полезни за стомаха и черния дроб и са лесно усвоими, когато ябълката е изпечена, за разлика от прясната, която би подразнила стомашната лигавица.
Полезни са при констипация (запек). Както вече казахме по-горе, печените ябълки са добро лечение при стомашно-чревни проблеми. Включете ги активно в менюто си, за да нямате повече проблеми.
youtube.com
Няколко правила за приготвяне на печени ябълки:
1. Избирайте здрави ябълки.
2. Не ползвайте зелени ябълки. По-добре вземете червени и по-сладки, така ще им добавяте и по-малко захар.
3. Не ги белете - в кората е скрита по-голяма част от ценните хранителни вещества.
4. Преди да започнете, измийте ги и подсушете старателно.
5. Избирайте големи ябълки, ако ще слагате плънка в тях.
6. Добавяйте канела - тя се съчетава чудесно с ябълките, а и е супер полезна!
7. Слагайте в тавичката по малко вода и в началото на печене, покривайте с фолио.
8. Подходящи добавки - орехи, стафиди, тиква (настъргана или тиквено пюре), канела, карамфил, кафява захар, мед, кленов сироп, масло.