100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Патладжан

Ако сте решили да приготвите ястие с патладжани, ви очаква вкусно предизвикателство. В случай че спазвате инструкциите, резултатът вероятно ще ви очарова, но, за да се случи това, е нужно и нещо друго.
В основата на сполучливото „патладжанско“ ястие са... самите патладжани. Така че приготвянето му започва още по време на пазаруването.
Всяка част на този зеленчук може да ви насочи дали изборът ви е правилен. Обърнете внимание на дръжката и „шапчицата“ на патладжана. Увехналият им вид е сигнал, че е препоръчително да отминете точно тази сергия и да потърсите продукта на друго място.
Ако тези части обаче са зелени и свежи, то и целият патладжан ще е такъв.

В големите супермаркети се случва да опаковат по няколко патладжана в тарелка, като зеленчуците са увити в прозрачно фолио и са с отрязани капачета и дръжки. Не се заблуждавайте, това едва ли е направено за ваше удобство. Най-вероятно просто е премахнат издайническия им увехнал облик. 
Обръщайте внимание и на кората. Тя трябва да е с тъмен и наситен лилав цвят. Добре е по нея да няма белези и наранявания.
Когато лекичко натиснете с пръст, трябва да усетите твърдост и еластичност.
След като се сдобиете с идеалните патладжани, не отлагайте приготвянето им твърде дълго. Продуктът е нежен и се разваля след относително кратък срок. Все пак може да ви „почака“ няколко дни в хладилника, стига да не го забравите. 

Случвало ли ви се е да си вървите по пазара и извенъж да видите нещо необичайно?

Напоследък това все по-често се случва заради една новост на българския пазар – белият патладжан.

Той е едва от няколко години на пазара и е наистина изненадващо, когато всяко лято изниква ненадейно пред погледа на купувачите.

И, все пак, белият патладжан вече е познат на много хора. Той има няколко характеристики, по които се различава от обикновения патладжан. Белият патладжан се отличава не само с цвета, но и с големината и аромата си. Той е малко по-малък от обикновения патладжан и има различен аромат. Неговата родина е Индия и се отглежда още от древността. Според някои документи, този вид патладжан датира от 300 г. пр.н.е. Там се отбелязват и неговите кулинарни и лечебни свойства.
Белият патладжан има две основни предимства пред обикновения. На първо място е фактът, че той няма семки. Така не е нужно да го цедите предварително и да се притеснявате за вътрешността му. Той е плътен и това ще ви позволи да го сготвите по-лесно, отколкото другите видове патладжан.
В следствие на това, важно е да отбележим, че белият патладжан не дразни стомаха. Истина е, че много хора не си позволяват да готвят и похапват патладжани, защото имат стомашни проблеми. Благодарение на белия патладжан, обаче, това вече не е никакъв проблем. Може да ядете от него на воля, без да се притеснявате от евентуални здравословни проблеми.

Този вид патладжан е податлив на различни методи за готвене, включително сотиране, паниране и пържене. Също така, белия патладжан се съчетава много добре с различни продукти, като чушки, домати, тиква, меса, риба, бобови растения и различни видове билки.

Съвсем спокойно може да заместите обикновените патладжани с белите  когато имате стомашни неразположения и не може да похапвате дразнещите стомаха сини домати.

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...