Пъпешът е едногодишно растение от семейство Тиквови. Само в Европа са познати около 500 различни сорта. Вкусният плод е родом от Азия, с което няма да ви изненадаме.
Пъпешът е стар познайник още от времето на вавилонците, а древните гърци и римляни го пренасят на най-стария континент. Дотук - нищо учудващо.
Сочният плод обича топлите и слънчеви места, а плодовете му са от типа "лъжлива ягода". Теглото на 1 плод достига от половин до внушителните 12 килограма.
Месестата част на плода е сочна и сладка, а цветовете са изключително примамливи – от кремаво, зеленикаво, през златно, до оранжево.
Е, вече официално ви се прииска да си хапнете едно голямо парче пъпеш, обзалагаме се. Различните сортове имат и също толкова разнообразни стойности на сладост – от много сладки до почти беззахарни.
Плодовете съдържат средно от 4 до 15 % захари, витамин С, В, калий, магнезий, калций, селен, каротин, минерални соли, целулоза, както и бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза, захароза.
Кулинарната му употреба е разнообразна – в прясно състояние, сладкиши, плодови салати, компоти, фрешове и сокове, различни десерти.
Нишестето и пектинът не се усвояват от храносмилателната система и имат полезното свойство да отвеждат вредните вещества вън от организма.
Полезните свойства не свършват дотук, в пъпеша се съдържа важната фолиева киселина, която стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха.
Сега вече сме спокойни, че любимият плод е и много полезен. Тези факти трябва да провокират всеки не толкова голям почитател на пъпеша да поправи тази грешка и да започне усилената му консумация, особено сега, когато лятото "е на прага ни".