Всички плодове и зеленчуци съдържат вода. Някои повече, други по-малко. Дотук всичко е позната информация, нали така. Но за някой с малко опит в кухнята може да е изненадващо, че тази вода може да доведе до каша, ако не внимаваме.
Например патладжан и домати в киш, ягоди и пъпеш в пай, тиква в баница (тиквеник) могат направо да провалят всичко.
Затова е добре да "отцедим" водата предварително. Това става със сол. Поръсването със сол и оставянето на съответния плод или зеленчук ни спасява от провал. В случая на патладжана посоляването отвежда и горчивината от зеленчука, което за много деца е повод да "проядат" патладжан, който иначе познават като горчив и невкусен зеленчук.
Отцеждането на водата е процес, който добавя малко допълнително време към приготвянето на ястието, но определено си заслужава, ако ще ни предпази от лош резултат (като буквално сплескан киш).
Знаете ли, че доматът всъщност е плод?
Освен това солта прави вкуса още по-осезаем. Подобно на правилото за щипка сол във всеки сладкиш, което кара захарта да изпъкне още повече.
Това, което трябва да направите, е просто да поръсите с малко сол съответно плодовете или зеленчуците, като преди това сте ги сложили на дъното (хубаво разпределени) на тава за печене, застлана с домакинска хартия, която да попие излишната влага.
Остава да ги оставите за известно време (около 20 минути) да се отцедят и да ги попиете отново с още малко домакинска хартия.