Клиентите, които си закупиха от целогодишните пакети, които пуснахме през декември и януари вече започват да се радват на доставки на пресни картофи. Миналата седмица доставихме първата част, а сега предстои още.
Картофите са от онези растения, които тънат в една лека мъгла на противоречие - полезни ли са, не са ли? Ако се разровите из интернет ще прочетете много крайни неща - от тотална възхвала, до предупреждения да се пазите и дори теории как хората оглупяват и стават по-големи консуматори заради тях.
А ние казваме следното - при правилна употреба, картофите са чудесен зеленчук с много ползи!
Какво означава правилна употреба и какви са ползите?
Правилната употреба означава да си спестите пърженето и да внимавате при варенето. Нищо пържено не е полезно, макар и почти всичко пържено да е вкусно :) А с варенето трябва да се внимава, защото витамините им са водоразтворими и при преваряване ще ядете чисто и просто - нишесте. Затова, когато варите картофи, старайте се да съкратите процеса - това може да стане като ги пуснете във вече кипнала вода. За пресните картофи е препоръчително и да не се маха кората (тя съдържа основната концентрация от полезни вещества) или поне да се бели много, много тънко.
А ползите?
Първото ценно нещо за картофите е, че те съдържат много витамин C. В един средно голям варен картоф се съдържат 37% от препоръчителния дневен прием на витамин C. Ако е печен процентът стига до 48%. А за ползите от този витамин просто няма нужда да пишем.
Картофите имат много фитохимикали. И докато масовото мнение е, че фитохимикали има основно в зелените растения и това е вярно, картофите също се нареждат сред тях, тъй като някои сортове съдържат до 60 различни вида фитохимикали и витамини, включително хлорогенова киселина, феноли и кукоамини.
Картофът е естествен източник на йод. В това отношение той конкурира морските храни и спомага за регулиране на щитовидната жлеза, която пък регулира метаболизма. Йодът е едно от веществата, които най-много липсват в съвременната консумация на човека, като това се дължи и на масовата ерозия на почвите.
Съдържат много разнообразни хранителни вещества и високи количества витамин B6. Витамин В6 стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини и допринася за трансформирацията на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин (витамин В3). Пиридоксинът е необходим за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Липсата на този витамин води до отслабване на имунната система, проблеми с кожата и дори умствени проблеми.
За тези, които се тревожат, че картофите ще повишат кръвната захар, защото са нишестени въглехидрати и имат висок гликемичен индекс - това е лесно разрешим проблем. Добавяте висококачествено олио или масло към храната и ще смекчите този ефект. Мазнините ограничават бързото метаболизиране на картофите.
И няколко любопитни ползи!
Камъни в бъбреците - да, картофите са полезни за премахване на камъчета и песъчинки, благодарение на магнезия в тях.
Киселини - печен картоф, без мазнина и сол ще успокои стомаха ви за минута.
Затълстяване - от тях не се пълнее, стига да са печени или варени. Всъщност картофите спомата за регулацията на чревния баланс и задържането на храна.
Слънчеви изгаряния - сок от суров картоф успокоява много изгорялата кожа. Помага дори повече от киселото мляко.