Всяко лечение може да започне от храната. Около това мнение се обединиха специалисти по храненето от пловдивски лечебен център.
Експертите обясниха, че от начина на приготвяне зависи дали храната ще е „лекарство“, а не „отрова“ за организма.
Да ядем традиционната за нашата земя храна „Лекуват храните, които са алкалнообразуващи – плодове, пресни плодови сокове, зеленчуци“, подчерта нутриционистът Слави Славов.
Според него балансираната диета се състои от 80% от алкалнообразуващи храни и 20% киселинообразуващи. Последните са например месото, саламите, рибата, захарта, белият хляб, тестените изделия, сиренето, кафето, чаят, шоколадът, алкохолът и др.
„Колкото по-висока е киселинността в кръвта на даден човек, толкова по-вероятно е той да се чувства и да изглежда болен. Когато храната ни съдържа много захар, хляб и месо, а е бедна на пресни зеленчуци и плодове, се създава киселинно насищане, докато увеличеният прием на пресни плодове и зеленчуци увеличава алкалността на кръвта и подобрява здравето и издръжливостта.“
Комбинацията плодове, зеленчуци, семена и ядки е съвършеното хранене, смятат пловдивските специалисти. Докато обаче човек достигне до него трябва да има преход от месеци до години. Този преход трябва да е под наблюдението на специалист и контрола на диетолог, посочи Слави Славов.
„Нашите предци са яли месо и млечни продукти много рядко – само на празник. Те са били почти вегетарианци“, посочи диетологът и специалист по лечебно хранене Георги Славов. „Ние не сме в студените скандинавски страни, за да наблягаме на месото. През вековете основните храни на нашия народ са били просото, качамакът, булгурът, варивата, семената и ядките. Предците ни са консумирали и много полезното масло. Време е да се върнем към традиционната за нашата земя и природа храна, за да сме по-здрави като нация“, съветва диетологът Славов.
Той смята, че почти всяка болест може да се излекува чрез храна. Старт на оздравителния процес задължително трябва да се даде с 5- до 15-дневна вегетарианска програма. Добре е да се прилага поне 4-ри пъти в годината – на всеки сезон. След това може да се включат и храни от животински произход, но трябва да бъдат обработени така, че да бъдат лесно усвоени от организма.
Месото задължително трябва да се вари 10-20 минути, за да се премахнат от него тежките вещества. След това се промива и се приготвя на пара, скара или във фурната.