Продукти за 4 порции:
800 г свинско месо (бут, врат или плешка)
600 г гъби
100 г пушено топено сирене
40 г гауда
40 г чедър
200 мл прясно мляко
3-4 с.л. домашно цедено кисело мляко
200 мл вино
Сол, пипер
Нарежете месото на малки пържолки и овкусете със сол, пипер, други подправки по ваш избор и част от виното. Оставете да се маринова за 6 часа. Нарежете гъбите на едро.
В гювеча наредете всички продукти по желан от вас начин – след всеки ред месо или гъби, добавяйте някакъв вид сирене. Накрая разбъркайте добре с телена бъркалка прясното мляко с цеденото мляко и излейте в гювеча. Добавете и малко вино.
Сложете в студена фурна и печете на 180 С до готовност на месото. Когато се сготви, настържете отгоре още малко от сирената и оставете да се запече без капак за кратко.