Избирането на по-добри хранителни продукти е само част от стъпките, които човек трябва да предприеме, за да подобри както начина си на хранене, така и здравето си.
Също толкова важни са и методите, по които приготвяме храната си.
Всички знаем, че зеленчуците например губят част от полезните си съставки при топлинна обработка.
Нови изследвания обаче доказват, че на някои продукти готвенето като процес се отразява положително.
Такъв начин е готвенето на пара. Когато зеленчуците или рибата са приготвени така, те запазват своя вкус и аромат, като ефектът на парата дори прави последните по-наситени.
Не са необходими големи количества подправки – щипка сол (за препоръчване морска, хималайска или друга подобна) и малко лимонов сок.
Най-лесният и бърз начин за готвене на пара е следният: завирате вода в подходящ за даденото ястие съд, намалявате температурата, добавяте подготвените продукти и похлупвате.
Варенето и печенето също са доказано вкусни и полезни методи на готвене. Готвенето на фурна е много подходящо за по-крехки меса, на които не им е необходима дълга термична обработка.
Използването на скара също е здравословно. Основната забележка тук е да не загаряте храната, особено ако е месо.
Когато го готвите прекалено дълго, то губи своите качества. Според някои диетолози, консумирането на изгоряло месо крие рискове от ракови заболявания.
На който и метод да се спрете, не забравяйте, че качествените продукти имат нужда от много малка намеса от страна на подправки и овкусители.
Винаги използвайте "истински" подправки, а не готови миксове. Пролетта дойде, а заедно с нея - и богатството на трапезата.